Kuvend-eDSH
Aktiv pėr herė tė fundit: Aktiv pėr herė tė fundit : Kurrė
Nuk keni hyrė [Hyrje - Regjistrohu]


Version i printueshėm | Dėrgo pėr njė shok
Nėnshkruaj | Shtoni tek preferencat
Autori: Subjekti: Pa Shqiperi s\'ka Kosove
kastriot

Postuar mė 28-11-2002 nė 18:06 Edit Post Reply With Quote
Pa Shqiperi s'ka Kosove

PA SHQIPËRI S’KA KOSOVËKëtu do të shqyrtohet shkurt një marrdhënie e çuditshme ndërmjet idesë së pavarësisë së Kosovës dhe bashkimit kombëtar shqiptar. Në fund do të tërhiqet vëmendja drejt një fushate të pritshme që do ta zhvillojnë vetë një pjesë e shqiptarëve për të realizuar programet nacional-shoviniste serbe e greke sipas të cilave shqiptarët nuk janë fare komb por “kombe’ të ndryshme që duhen mbajtë të coptuar e nën kontrollin e kombeve të mirëfillta serbe e greke. Në krye të kësaj fushate po konkuron për t’u vënë Ibrahim Rugova si “terminator” (përmbarues).1. Rugova: barazimi i Shqipërisë me SerbinëSi meritë e veçantë e Rugovës shpesh paraqitet “pavarësia” e tij nga udhëheqja e Shqipërisë. Kjo, megjithkëtë, është thikë me dy presa: ka anën e vet të mirë dhe anën e vet të keqe. Ana e keqe është vënë shumë në dukje nga rivalët e tij “thaçistë”. Ana e mirë është vënë shumë në dukje nga mbështetësit e tij “rugovistë”. Këtu do të kujtohet vetëm shkurt ana e mirë, ndërsa theksi do të vihet në anën e keqe sepse tani bëhet e rëndësishme kjo anë: çka ka qenë e mirë dje mund të bëhet e keqe sot, ose çka ka pasë peshë të vogël dje mund të marr peshë të madhe sot.

Dihet se Shqipëria, fatkeqësisht, nuk ka pasë në krye politikan të aftë as për të ndjerë mirë për Shqipërinë, as për të menduar dhe as për të vepruar mirë për Shqipërinë e shqiptarët. Kur Berisha i kërkoi Rugovës më 1996 të rreshtohet në demostrata krahas Drashkoviçit kundër Millosheviçit sepse i kishte vjedhë votat opozitës së atëherëshme serbe “zajedno”, Rugova bëri mirë që nuk dëgjoi. Berisha bënte sikur nuk e dinte se Kosova kishte shpallë pavarësinë dhe nuk kishte punë me zgjedhjet në Serbi që ishin institucion dhe çështje e mbrendëshme e Serbisë. Kur më 1998 Nano i kërkoi, ashtu si Berisha, të heqë dorë nga insitucionet paralele dhe të kthehet në institucinet serbe, Rugova bëri mirë që nuk e dëgjoi.

Por Rugova bëhet njëlloj si Berisha, Nano dhe barazohet me ta, e ndoshta bëhet më i dëmshëm kur barazon Shqipërinë me Serbinë. Ky barazim bëhet shpesh nga Rugova i cili e ka bërë zakon të shprehet: “Kosova e hapur njëlloj si ndaj Shqipërisë edhe ndaj Serbisë”, “Kosova e pavarur nga Serbia dhe Shqipëria”, “Kosova të ketë simbolikën (flamurin, himnin, stemën etj.) e veçantë nga Shqipëria” etj. Pse këto ide, ndjenja dhe veprimtari janë edhe të gabuara, edhe të dëmshme për shqiptarët?

Barazimi i Shqipërisë me Serbinë, edhe sikur të mos kishim asnjë ndjenjë, të ishim njerëz pa ndjenja e pa moral apo robot, është mendërisht i gabuar, shumë i gabuar. Le të analizojmë disa aspekte:

Së pari, “rugovistët” mund të thonë se këto shprehje ai i përdorë për taktikë, për t’i mbushë mendjen botës se nuk kërkohet “Shqipëria e Madhe” apo “Kosova e Madhe”, por në të vërtetë ai e do edhe Shqipërinë, edhe bashkimin kombëtar. Bota kërkon sot nga udhëheqësit shqiptar (të Shqipërisë e të Kosovës) të garantojnë se nuk kërkojnë bashkimin. Mirëpo, bashkimi është fazë e mëvonshme, mbasi të arrihet pavarësia etj., etj.

a) Qoftë edhe si taktikë ka një kontradiktë logjike, është, siç u tha, mendërisht e gabuar. Në qoftë se Rugova “taktizon” kur e barazon Shqipërinë me Serbinë, atëherë edhe Berisha e Nano “taktizojnë” kur “e barazojnë” Kosovën me Serbinë por në të vërtetë e duan bashkimin kombëtar. Pra, në qoftë se të dy palët taktizojnë, dhe taktizojnë siç u kërkohet, në të njëjtin drejtim, atëherë nuk kuptohet se pse Rugova nuk shkon mirë me udhëheqësit e Shqipërisë dhe pse duhet lavdëruar për “pavarësinë” nga udhëheqësit e saj.

b) Rugovës i lejohet “të taktizojë” siç ia kërkon bota, ndërsa udhëheqësve të Shqipërisë nuk u lejohet. Teorikisht edhe kjo mund të jetë, por atëherë duhet treguar se Shqipëria është në gjendje të përballet me presionin botëror, ndërsa Kosova nuk është në gjendje, prandaj Shqipërisë nuk i lejohet të taktizoj ndërsa Kosovës i lejohet. Mirëpo nga të dhënat e njohura deri tani del se Shqipëria nuk është shumë më e fuqishme se Kosova në arenën botërore sa të mos ketë nevojë të “taktizojë”.

c) “Rugovistët” thonë se Rugova “taktizon” ndërsa udhëheqësit e Shqipërsië janë me ndjenja, me të vërtetë kundër bashkimit kombëtar. Në fakt këta të fundit kurrë nuk kanë arritë deri në këtë gradë që ka arritë Rugova sa të barazojnë Kosovën me Serbinë, siç e barazon Rugova Shqipërinë me Serbinë, kurr nuk janë shprehë se Serbia dhe Kosova janë njëlloj për ta, se kërkojnë marrdhënie të njëllojta etj. Prandaj, një mundësi tjetër, po kaq e bazuar është edhe që Rugova është me ndjenja, me të vërtetë kundër bashkimit kombëtar ndërsa udhëheqësit e Shqipërisë vetëm “taktizojnë” por në të vërtetë e duan bashkimin kombëtar. Mundësia për t’i vërtetuar apo hedhë poshtë këto dy pohime është e njëllojtë, prandaj askush nuk mund të thotë se di diçka të sigurtë për to (për ndjenjat).

d) Nga ato që të gjithë mund të shohin, të kontrollojnë e të vërtetojnë janë qëndrimet e njëllojta, praktikat e njëllojta, veprimtaritë dhe sjelljet reale. Nga njohja e këtyre mund të thuhet vetëm se, ose të dy palët taktizojnë dhe atëherë nuk ka kuptim pse Rugova ka bërë mirë që është “prishë” me udhëheqjen e Shqipërisë, ose të dy palët janë kundër bashkimit kombëtar dhe atëherë përsëri nuk ka kuptim pse janë “prishë”. Nga pikëpamja kombëtare në të dy rastet Rugova del njëlloj si udhëheqësit e Shqipërisë dhe nuk ka asnjë gjë për t’u lavdëruar pse është “prishë” me ta.

e) Apo ndoshta nuk është prishë fare me ta? Apo ndoshta është Rugova pikërisht bashkëpunuesi më i ngushtë në Kosovë me Berishën, Nanon e të tjerët kundër bashkimit kombëtar, siç e dëshiron Serbia e Greqia, dhe për ta mbuluar këtë bashkëpunim bëjnë sikur nuk shkojnë mirë, ndërkohë që merren vesh për mrekulli? A mos ndoshta është taktizim “prishja” dhe strategjik bashkëpunimi kundër bashkimit kombëtar? Edhe për këtë s’mund të thuhet gjë me siguri, ndonëse objektivisht, në realitet del se është kështu: ata po veprojnë bashkërisht kundër bashkimit kombëtar, jo vetëm të tanishëm, por edhe në të ardhmen. E, çka e shqetëson Serbinë e Greqinë është pikërisht e ardhmja. Tani për tani serbët e grekët mund të pajtohen se Serbia e ka humbë Kosovën. Puna është vetëm që Kosova dhe Shqipëria të mos bashkohen asnjëherë në të ardhmen.

Pra, përmbledhtas mund të thuhet se, në qoftë se Rugova, Berisha, Nano etj., taktizojnë kur dalin kundër bashkimit kombëtar, atëherë nuk ka kuptim “prishja” e Rugovës me udhëheqësit e Shqipërisë dhe as meritë se është “i pavarur” prej tyre kur vepron njëlloj bashkë me ta. Në qoftë se e kanë seriozisht qëndrimin kundër bashkimit kombëtar, atëherë, prapë “prishja” nuk ka kuptim sepse të dy palët janë të pajtuar të veprojnë kundër këtij bashkimi dhe, prapë Rugova nuk ka ndonjë meritë se ëshë “i pavarur” nga udhëhqeja e Shqipërisë sepse vepron njëlloj e bashkë me ta kundër bashkimit. Që njëra palë taktizon, ndërsa tjetra e ka seriozisht është një mendim që askush nuk mund ta vëretoj e të jetë i sigurtë sa kohë që të dy palët veprojnë, sillen e flasin njëlloj. Mendimi i pambështetur në asgjë të sigurtë i takon fushës së iracionales dhe nuk përbën bazë për diskutim logjik, racional.

Së dyti, barazimi nga Rugova i Shqipërisë me Serbinë është i gabuar edhe faktikisht. Serbia ka kryer krime dhe i ka shfarosë shqiptarët e Kosovës për shekuj me radhë. Pa shkuar shumë herët në shekuj, vetëm në fund të shekullit XIX Serbia ka dëbuar e ka shfarosë me thika e plumba, në dimrin që ka ngrirë mijëra shqiptar nga rrethi i Nishit gati gjithë popullsinë shqiptare që edhe sot janë “muhaxhirë” në vendin e vet në Kosovë. Serbia u ka ndaluar gjuhën shqipe, simbolikën shqiptare, i ka dhunuar e torturuar për të ndërruar besimin fetar, i ka përzënë për Turqi, i ka varrosë shqiptarët e Kosovës të gjallë në varre masive. Këso lloj krimesh ndaj Kosovës, sa del nga dokumentet që njihen deri sot, nuk ka kryer asnjëherë Shqipëria. Por Rugova e barazon Shqipërinë me Serbinë, vendos simetri, kërkon të ketë marrdhënie të njëllojta, të jetë njëlloj e hapur etj. Kjo siç shihet është gabim sepse nuk mbështetet në dokumente, nuk ka fakte se Shqipëria dhe Serbia kanë qenë njëlloj ndaj Kosovës, prandaj kur Kosova të fitoj pavarësinë t’i trajtoj njëlloj si Shqipërinë, si Serbinë.

Së treti, në qoftë se Rugova e ka fjalën për barazim të Shqipërisë me Serbinë në shekuj atëherë barazimi nuk ka kuptim sepse për vitet e shekujt para shpalljes së pavarësisë nuk ka kuptim termi Shqipëri sipas kufijve që ka sot, atëherë Kosova është vetë Shqipëri. Në qoftë se e ka fjalën për periudhën mbas shpalljes së pavarësisë, atëherë prap nuk mund të provohet se shteti i quajtur Shqipëri ka kryer të njëjtat krime që ka kryer Serbia ndaj Kosovës. Shteti i quajtur Shqipëri mund të mos e ketë ndihmuar sa duhet Kosovën në luftën kundër Serbisë, ndonjëherë mund t’i ketë sjellë edhe dëme me politikën e vet, por kurrë nuk barazohet me Serbinë në krimet që ka kryer Serbia ndaj Kosovës. Shqipëria ndoshta nuk e ka ndihmuar shumë Kosovën por së paku jo rrallë ia ka lehtësuar dhimbjet e ia ka fashuar disa plagë. Kur iknin të tmerruar e të frikësuar nga ushtritë serbe shqiptarët e Kosovës jo rrallë dhe masivisht kanë gjetë strehim në Shqipëri si në “kohën e Zogut”, si në “kohën e Majkos”, gjatë gjithë shekullit. Ndoshta nuk ka ofruar luks, por varfërinë e vet e ka nda me buajri me shqiptarët e Kosovës që nuk dinin ku të fusin kokën nga frika prej ushtarëve serbë. Por Rugova thotë se Shqipëria dhe Serbia duhen trajtuar njëlloj, se Kosova e pavarur do t’i trajtoj njëlloj si Serbinë, si Shqipërinë.

Ky barazim është i gabuar si mendim edhe po të mos shqyrtohet fare me ndjenja p.sh. me ndjenja dashurie për kombin, apo me vlerësim moral si një barazim imoral. Thjeshtë nuk qëndron si mendim. Për ta barazuar Shqipërinë me Serbinë Rugovës do t’i duhen shumë dokumente, fakte e të dhëna që të provojnë se Shqipëria ka shfarosë qindra mijë shqiptar, i ka pastruar etnikisht territoret shqiptare si Serbia sanxhakun e Nishit, se shqiptarët e Kosovës kanë ikë masivisht nga frika e ushtarëve të Shqipërisë dhe kanë gjetë strehim buajr në Serbi etj., etj. Nuk është çudi që Rugova të nxisë historianët “rugovistë” ose këta ta bëjnë vetë një fushatë për të “vërtetuar” se Shqipëria e mjerë dhe e cunguar ka kryer të njëjtat krime ndaj Kosovës si edhe Serbia. Në logjikën e deritashme të “rugovistëve” çka thotë Rugova është e pagabueshme, prandaj nuk duhet lënë pa dëshmuar se edhe barazimi i Shqipërisë me Kosovën kur e bën Rugova është i drejtë, i vërtetë dhe i saktë, përndryshe udhëheqësi lihet në baltë. Sidoqoftë në shkallën e tanishme të dijeve Rugova e ka gabim kur e barazon Shqipërinë me Serbinë. Pra, edhe Rugova gabon, e gabon randë: bën faj (dhe krim ndaj të vërtetës, moralit, ndjenjave dhe interesit të shqiptarëve, por këto njëherë do të lihen mënjanë).

Së katërti, duke e barazuar Shqipërinë me Serbinë, Rugova bën edhe një gabim tjetër: barazimin e Shqipërisë me udhëheqësit e saj politik. Ndoshta Rugova “lavdërohet” jo pse është “pavarësuar” nga Shqipëria, por nga udhëheqësit e Shqipërisë. Ky është një interpretim, por nuk del dhe nuk është kuptimi i politikës së tij të shprehur në moton “Kosova njëlloj e hapur si ndaj Shqipërisë edhe ndaj Serbisë”, “Kosova njëlloj e pavarur si nga Serbia edhe nga Shqipëria”. Rugova kur flet vetë barazon Shqipërinë me Serbinë dhe jo udhëheqjet e dy vendeve. Se e ka fjalën për udhëheqjen e Shqipërisë është vetëm interpretim i fanatikëve rugovistë. Megjithatë në të dy kuptimet barazimi është i gabuar. a) As në nivel udhëheqjesh, udhëheqësit e Shqipërisë dhe udhëheqsit e Serbisë nuk kanë qenë njëlloj kriminal ndaj Kosovës. As Nano, as Berisha as ndonjë tjetër nga Shqipëria nuk ka dërguar tanket, qentë, paramilitarët për të vrarë, shqyer, përdhunuar gratë, fëmijët e pleqtë e Kosovës, por këtë e ka bërë udhëheqja e Serbisë, inteligjenca e Serbisë, shoqëria civile e politike serbe, dhe do ta bëj prapë mbas pak vitesh në qoftë se ndiqet politika e Rugovës e barazimit të Shqipërisë me Serbinë. b) Në qoftë se kur thotë Shqipëri ka parasysh udhëheqjen politike, atëherë prap bën gabim që i barazon termat, bën po atë gabim që bënin enveristët kur barazonin Shqipërinë me Enverin. Por Shqipëria nuk është identike me udhëheqsit e saj dhe barazimi i Shqipërisë me ta është gabim i rëndë mendor që është vërtetuar disa herë.

Së pesti, Rugova lavdërohet se “është pavarësuar” nga udhëheqësit e Shqipërisë kurse në fakt bën të njëjtin gabim që kanë bërë tradicionalisht udhëheqësit e Shqipërisë. Kjo do të thotë se Rugova nuk është “pavarësuar” po ka mbetë skllav i skemës mendore tipike të udhëheqësve të Shqipërisë në 90 vjetët e fundit. Që nga shpallja e pavarësisë e deri sot udhëheqësit e Shqipërisë, në mënyrë tipike, kanë besuar se mbrenda kufijvë që ju vunë Shqipëria do të mundej të zhvillohet ekonomikisht e të ndërtonte rend politik stabil, se do të forcohej e atëherë do të bashkohej me Kosovën. Po bëhen 100 vjet me këtë ide, janë provuar lloj-lloj sistemesh politike e ekonomike dhe Shqipëria e coptuar nuk ka mundur as të zhvillohet ekonomikisht dhe as të stabilizohet politikisht. Kur tani në Shqipëri këtë gjë e kanë kuptuar gati të gjithë, në Kosovë del Rugova dhe mbron të njëjtin mendim të vjetruar e të përgënjeshtruar të udhëheqejs së Shqipërisë, sipas të cilit, Kosova e pavarur, mbrenda atyre kufijve të cunguar do të jetë në gjendje të forcohet ekonomkisht e të ndërtoj një rend stabil politik.

Kosova dhe Shqipëria janë pjesë të një të tëre dhe nuk mund të zhvillohen të pavarura nga njëra-tjetra. Shqipëria është në varësi të Kosovës dhe këtë tani po e kuptojnë gati të gjithë në Shqipëri. Ideja se një Shqipëri e fortë dhe e begatë do të ishte tërheqëse për Kosovën i ka shtyrë shume shtete të fuqishme të ndjekin politika e të veprojnë për ta mbajtë të dobët e jostabile dhe ia kanë arritë. Edhe Kosova është në varësi të Shqipërisë, dhe këtë gjë që e dinin (por edhe e tepronin në Kosovë) tani duan ta shpërfillin duke i përgaditë vetes një të ardhme si të Shqipërisë gjatë shekullit të kaluar. Në Shqipëri që në fillim ka qenë zhvilluar një ide e saktë e tipit: “Pa Kosovë e Çamëri, nuk ka Shqipëri!”. Një kohë të gjatë është dashur të zhvillohet një luftë e vështirë dhe e rëndë mendore për të heqë iluzionin se Shqipëria mund të zhvillohet pa pjesët që iu shkëputën. Tani po aq e saktë dhe, edhe më e saktë është se: “Pa Shqipëri e Çamëri, nuk ka Kosovë!”. Besimi se Kosova mund të zhvillohet e të stabilizohet “e pavarur” nga Shqipëria është një iluzion edhe më i rrezikshëm se i udhëheqësve të Shqipërisë se Shqipëria mund të zhvillohet “e pavarur” nga Kosova. Por këtij problemi nuk dua t’i shkoj më tej këtu dhe nuk është mirë të bëhet objekt i shumë debateve. Tani duhet argumentuar se Kosova e pavarur është e mundur (por të vetëdijshëm se ëshë vetëm fazë kalimtare drejt bashkimit). Çka duhet uruar është që “pavarësia” e Kosovës nga Shqipëria të mos zgjasë sa “pavarësia” e Shqipërisë nga Kosova, dhe Kosova të mos i përsërisë rrëmujat dhe problemet që i kanë ardhë Shqipërisë nga kjo “pavarësi”. Sidoqoftë disa në Kosovë, duke përfshi edhe idetë e Rugovës, të kujtojnë ato rryma serbofile e grekofile shqiptare, ato rryma e grupe joshqiptare që e shikonin me gëzim coptimin e Kosovës nga Shqipëria si çlirim prej Kosovës dhe “malokëve”. Në këtë kuptim Rugova nuk është “pavarësuar” nga Shqipëria, por vetëm ka mbetë një kopje e pjesës më të gabuar dhe më të neveritëshme të mendimit politik të Shqipërisë.

Së gjashti, Rugova vendoset në pozicion të kundërt me mendimin e rilindësve shqiptar dhe në krah të atyre që tradicionalisht njihen si serbofile e grekofil, si bashkëpuntorë të vetëdijshëm a të pavetëidjshëm të kryerësve të krimeve ndaj shqiptarëve. Edhe në kuptimin më të pafajshëm pavarësia e Kosovës krijon një gjendje të ngjashme me periudhën e Rilindjes Kombëtare Shqiptare, gjendjen e ekzistencës së disa vilajeteve shqiptare. Por ndryshe nga rilindësit që shpallën programin e bashkimit të vilajeteve shqiptare në një njesi të bashkuar politike-kombëtare përballë rrezikut sllavo-grek, Rugova kërkon mbajtjen e vilajeteve të ndara dhe trajtimin e një vilajeti shqiptar (Shqipërisë) njëlloj si rreziku sllav e grek. Nuk është puna tek ironizmi ndaj tij, sikur ëndërroka të quhet Ibrahim Pashë Rugova, vali i Kosovës me qendër në Prishtinë etj. Problemi është se nuk mund të merret lehtë si lajthitje mbasi ky lloj të menduari njihet. Të heqësh sotë dorë nga ideja e bashkimit të “vilajeteve” kur nuk është heqë dorë në kohë shumë më të vështira, ndërmjet dy luftrave botërore, në kohën e ndarjes së botës në blloqe e të perdes së hekurt, të heqësh dorë tani që premisat për bashkim janë më të mirat, do të thotë se pikërisht ky është shqetësimi. Tani shqetësimi nuk vjen nga pamundësia, por nga mundësitë që janë krijuar për bashkim dhe prandaj duhen gjetë mënyra për ta ndaluar. Ky është program i vjetër dhe jo ambicie të Rugovës për titullin Ibrahim Pashë Rugova, ndonëse ambiciet e individit dhe roli i tyre në ngjarjet politike nuk është pa rëndësi.

Si përfundim mund të thuhet se e shqyrtuar vetëm mendërisht, logjikisht, pa ndjenja dhe gjykim moral barazimi nga Rugova i Shqipërisë me Serbinë dhe ideja për ta pavarësuar Kosovën nga Shqipëria e për të pasë marrdhënie të njëllojta si me Serbinë edhe me Shqipërinë është e gabuar, e pabazuar.

E shikuar nga këndvështrimi moral dhe ndjenjësor ky barazim dhe kjo politikë është thellësisht imorale dhe armiqësore ndaj shqiptarëve si komb. Por kjo nuk do të shqyrtohet hollësisht këtu.

Është imorale në pikëpamje intelektuale, sepse të shpifësh, të barazosh dy gjëra që nuk janë të barabarta, që madje ndryshojnë rrënjësisht, në pikëpmaje të etikës intelektuale është thëllësish imorale, është fyerje e arsyes, e ratios. Është imorale në pikëpamje njerëzore barazimi i viktimës me kriminelin sepse Shqipëria jo rrallë ka qenë edhe vetë viktimë e krimeve serbe ndërsa Rugova e barazon Shqipërinë me Serbinë, viktimën me kriminelin. Është imorale në pikëpamje politike sepse barazon mikun me armikun, sepse mban të njëjtin qëndrim si ndaj vëllait që ndoshta nuk ka qenë aq i mirë por nuk ka kryer krime me armikun që e ka shfarosë. Është imorale politikisht sepse, siç thoshte Karl Shmit (Carl Schmit), edhe në qoftë se në jetën private ka ndonjë vlerë porosia “duaje armikun tënd” në politikë porosia “duaje armikun tëndë” nuk vlenë. Është imorale sepse gjatë gjitëh shekullit Shqipëria ka strehuar shqiptarët e Kosovës të ndjekur nga serbët dhe ka nda me ta kafashatën e vet të varfër, ndërsa tani Rugova e barazon me Serbinë duke treguar mosmirënjohjen e vetë. E mosmirënjohja është ves i ulët moralisht etj.

2. Rugova: “dealbanizacija Kosove i Metohije”Pikëpamjet e Rugovës qofshin edhe për taktikë janë të rrezikshme sepse janë në vijën e nacionalizmave serbë e grekë dhe sepse janë ide gjenerike, ide lindëse, që lindin një program të tërë antishqiptar. Pikëpamjet e Rugovës përmbajnë një program të tërë, karaktersitik për lëvizjet e fuqishme për krijimin e një kombi që përfshijnë nga lufta, ideologjitë, riinterpretimi i historisë, letërsia e veçantë, krijimi i miteve e deri tek heraldika, muzika etj. Sepse programi i Rugovës parashikon krijimin e një kombi të ri, e kombit kosovar. Sipas Rugovës shqiptarët duhet të harrojnë se janë shqiptar dhe të bëhen kosovarë. Por për këtë tani është shumë vonë.

Kombi shqiptar është formuar mbi bazën e kritereve etnike-kulturore, ose sipas modelit “gjerman” dhe jo mbi bazën e shtetësisë, ose modelit “francez”. Prandaj për shqiptarët ka qenë i vetëkuptueshëm dallimi ndërmjet kombit e shtetësisë. Prandaj shqiptarët edhe pse kanë jetuar në shtete të ndryshme (romak, bizantin, osman, sllav, grekë) nuk e kanë identifikuar veten sipas shtetësisë. Prandaj shqiptarët në ish-Jugosllavi nuk e kanë identifikuar veten me Jugosllavinë, nuk e kanë parë veten si jugosllavë por si shqiptarë.

Programi i Rugovës e godet kombin në themelin e vet, në llojin e identitetit, dhe jo në çështje anësore. Ai është program i tipit “francez”, jugosllav dhe serbo-grek. Ndoshta sepse Rugova ka njëfarë shkollimi në Francë, ndoshta sepse është ndikuar nga jugosllavizmi, ndoshta sepse nuk di çka bën. Por të gjitha këto janë pa rëndësi. E rëndësishme është përmbajtja e programit.

Së pari, programi i Rugovës për kombin kosovar është i të njëjtit tip me programin komunist të jugosllavizmit. Jugosllavizmi ka qenë një përpjekje për të barazuar kombin me shtetësinë. Në regjistrimin e popullsisë në ish-Jugosllavi në rubrikën e kombësisë mund të bëhej regjistrimi “jugosllav”, sipas shtetësisë. Numëri i jugosllavëve ka qenë gjithnjë shumë i vogël në të gjitha kombet e ish-Jugosllavisë, por programi ka ekzistuar. Tani në emër të shtetësisë së Kosovës, Rugova kërkon të ndërrohet simbolika kombëtare si flamuri, hymni etj. Rugova, sipas modelit “francez” dhe jugosllav komunist kërkon epërsinë e shtetësisë ndaj kombit, heqjen dorë nga simbolika kombëtare për hirë të simbolikës shtetërore.

Edhe në qoftë se ky është një “taktizim” për të plotësuar disa kushte që Kosova të njihet në arenën ndërkombëtare si shtet më vete e për këtë i duhen simbole dalluese nga Shqipëria kjo duhet të bëhet shumë e qartë prej tij sepse përpjekjet për të përdorë kriteret ideologjike dhe shtetërore për përkufizimin e shqiptarëve dhe kosovarëve si dy kombe të ndryshme janë nxitë nga dikush edhe në Shqipëri.

Që më 1992 duke u nisë nga kriteri i shtetësisë, Spartak Ngjela, tani njeriu i parapëlqyer i Berishës (edhe ky i specializuar në Francë) shprehej se shqiptarët dhe kosovarët janë dy kombe të ndryshme si austriakët dhe gjermanët. Fatos Lubonja, njeriu i parapëlqyer i Veton Surroit, i përmbahet kriterit ideologjik-shtetëror kur ngulë këmbë se shqiptarët dhe kosovarët përbëjnë dy kombe të ndryshme sepse kanë jetuar në shtete dhe ideologji të ndryshme, sepse kosovarët e duan Enver Hoxhën, ndërsa shqiptarët e urrejnë etj. Mendimi i Lubonjës është në vijën e Leninit që i dallonte kombet sipas regjimit dhe ideologjisë në kombin socialist dhe kapitalist. Kjo përpjekje ka qenë bërë veçanërisht në ish-Gjermaninë Lindore për t’i paraqitë si dy kombe të ndryshme gjermanët socialistë nga gjermanët kapitalistë sipas shtetësisë dhe ideologjisë së ndryshme, përpjekje që nuk ka pasë sukses as atje. Edhe grekët nuk pranojnë të ketë kombësi tjetër asnjë person që ka shtetësi greke ose fe ortodokse.

Atë që nuk e arriti jugosllavizmi do ta përfundojë Rugova: ndërrimin e kuptimit të vetes nga shqiptarët si komb, ndërrimi i kriterit mbi të cilin e kuptojnë identitetin e vet: nga etnik-kulturor në kriterin shtetëror. Ka shumë mundësi që programi i Rugovës të dështoi siç ka dështuar jugosllavizmi, kombi socialist etj., por dhimbje e plagë shkakton, sidomos kombit plot vuajtje të tjera, kombit shqiptar. Tani është shumë vonë që shqiptarët të identifikojnë veten mbi bazën shtetërore e jo shpirtërore, të zevendësojnë kuptimin e vets si komb mbi bazën etnike me kuptimin mbi bazën e shtetësisë sipas tipit “francez”, “leniniste” (“lubonjist”), “jugosllavist” etj.

Së dyti, programi i Rugovës është në vijim të programit serb për “deshqiptarizimin e Kosovës” ose “dealbanizacija Kosove”. Një prej shqetësimeve më të mëdha të nacional-shovinizmit serb gjatë viteve ’80 ka qenë mbrojtja e Kosovës nga ndikimi i Shqipërisë. Sipas serbëve Kosova po ndikohej nga Shqipëria çka shfaqej në tekstet shkollore e deri tek simbolika e njëjtë. Nën programin e dealbanizmit të Kosovës u kërkua ndryshimi i pamjes së flamurit, stemave etj., etj. Ndaj këti programi nacionalshovinist serb ka pasë një qëndresë, derdhje gjaku e dhënie jetësh nga shqiptarët, një përbashkim me njëri-tjetrin dhe një veprimtari madhështore për ruajtjen e simbolikës kombëtare. Tani programin e nacionalshovinizmit serb kërkon ta çoj në fund Rugova: ta pastroj Kosovën nga ndikimet e Shqipërisë, nga simbolika e njëjtë kombëtare etj.

Së treti, simbolika “e Shqipërisë”, flamuri, hymni, etj., nuk janë simbole shtetërore por janë simbole kombëtare, që u takojnë gjithë shqiptarëve si komb dhe jo vetëm Shqipërisë si shtet. Ato janë bërë simbole shteti sepse u krijua një cop shtet shiqptar dhe synohej forcimi i simbolikës kombëtare. Por ato janë simbole të Kosovës po aq sa të Shqipërisë. Lufta për mbrojtjen e falmurit, gjuhës, himnit etj., etj., nuk ëshë zhvilluar më shumë në Shqipëri se në Kosovë. Ato më lehtë ndërrohen (modifikohen) në Shqipëri me një vendim të Kuvendit dhe ka më pak pasoja negative se në Kosovë.

Së katërti, programi i Rugovës përputhet me synimet afatgjata të nacionalshovinizmit grek e serb për të argumentuar dhe për të realizuar se nuk ka komb shqiptar, se shqiptarët e Kosovës dhe të Shqipërisë janë dy kombe të ndryshme. Shqiptarët kanë argumentuar se janë një komb, se kanë prejardhje e, rrejdhimisht, gjuhë, histori, traditë, simbole etj., etj., të përbashkëta. Tani atë që nuk e kanë arritë nacionalizmi grek e serb sepse është bërë qëndresë, synojnë ta arrijnë përmes Rugovës që do të veçoj simbolikën e ndoshta edhe historinë, traditën etj., të Kosovës nga Shqipëria.

Shkurt në programin e Rugovës nuk ka asgjë të re veç ideve të nxjerra nga programet dhe praktikat e nacionalshovinizmave grekë e serbë: të barazimit të kombit me shtetin dhe të coptimit të kombit shqiptar në “kombe” të ndryshme.

Edhe njëherë duhet theksuar se, edhe nëse është “taktizim” (për ta gënjyer botën, sikur bota të ishte teveqele) shfaqjet e tij mbartin një rrezik të madh sa as vetë programet nacionalshoviniste greke e serbe nuk kanë mundur të shkaktojnë. Ndaj këtyre përpjekjeve serbe e greke shqiptarët kanë qenë syçelë dhe kanë bërë qëndresë. Ndërsa kur realizohen nga Rugova njerëzit mund të gënjehen dhe kur ta kuptojnë do të jetë vonë, jo se do shndërrohen në komb tjetër, por se do të mbeten në mes të rrugës, pa identitet të fortë, pa bazë zhvillimi. Edhe në qoftë se Rugova nuk e dëshiron seriozisht dhe sinqerisht fushatën e paracaktuar vetëm të shkaktoj vuajtje por jo të ketë sukses për krijimin e dy kombeve të ndryshme, taktikën e tij do ta përdorin të tjerë shqiptarë që janë me vullnet të plotë në shërbim të armiqëve të shqiptarëve. Edhe në qoftë se Rugova si person “taktizon” elektorati dhe simpatizantët e tij mund ta marrin seriozisht dhe të fillojnë punën për të argumentuar secili në fushën e vet se janë komb i ndryshëm nga kombi shqiptar, me histori, heraldikë, simbolikë, gjuhë etj., të ndryshme. Edhe në qoftë se Rugova “taktizon” personalisht këtë mund ta marrin seriozisht kundërshtarët e tij real, serbofilët e grekofilët e paguar e të papaguar shqiptar.

Thamë se ai është një program gjenerik që përfshinë shumë mundësi për veprimtari antishqiptare. Kur thamë se përfshinë deri heraldikën kjo do të thotë se p.sh. në emër të studimit të stemave për stemën e Kosovës do të argumentohet historia e ndryshme e Kosovës nga historia e Shqipërisë. Të tjerë për të provuar të drejtën e Kosovës për shtetësi do të argumentojnë se Kosova ka histori të ndryshme nga historia e Shqipërisë. Të tjerë, siç propagandon Kastriot Myftaraj në Tiranë, do të thonë se Kosova dhe Shqipëria kanë dy gjuhë të ndryshme dhe se gegët duhet të fillojnë luftën për t’u çliruar nga sundimi gjuhësor i toskëve etj., etj. Nuk ka gjë se këto nuk qëndrojnë si argumente. Zhurma do të jetë aq e madhe sa krijohen përshtypjet, paragjykimet dhe frustracionet jokritike iracionale masive. Kontrollojeni shtypin, median përgjithësisht dhe do të shihni se si atë çka nuk e arritën për shekuj nacionalizmat serb e grekë po përpiqen ta arrijnë përmes shqiptarëve. Çështjes së bashkimit kombëtar të shqiptarëve, çështjes shqiptare do t’i jepet një zgjidhje: nuk ka një komb shqiptar. Këtë e thoshte Spartak Ngjela dhjetë vjet më parë: çështja shqiptare është e zgjidhur. Shqiptarët dhe Kosovarët janë dy kombe të ndryshme. Këtë përpiqet të realizoj Rugova: të krijojë dy kombe të ndryshme.

Siç shihet, qoftë edhe si “zbulim” Rugovës nuk i takon ndonjë meritë për këto ide, sepse nuk janë të reja, sepse janë shumë të vjetra dhe Rugova vetëm sa i është bashkëngjitë një rryme që vepron me kohë në radhët e shqiptarëve për t’i copëzuar shpirtërisht mbasi i kanë copëzuar territorialisht.

Së pesti, programi i Rugovës është në përputhje me programin nacionalshovinist grek e serb që mbas coptimit territorial të realizohej coptimi shpirtëror i kombit shqiptar. Në të vërtetë Lubonja këtë e paraqet si gjendje të arritur, por dallimet që përmend ai janë shumë sipërfaqësore për të provuar se janë krijuar dykombe të ndryshme. Ndërsa idetë e Rugovës prekin krakakteristika themelore dhe mbi programin e tij mund të preket edhe vetë gjuha, historia e tredita si elemnte kyç të vetëpërkufizimit të identitetit. Ata që i coptuan territoret dhe kombin shqiptar kanë shpresuar se nga jeta në shtete të ndryshme do të largohen shpirtërisht. Kështu ajo që mund të quhej çështje shqiptare do të zgjidhej për disa dekada. Mirëpo deri tani kjo strategji nuk ka ecur. Dhe siç vë në dukje Baleta, ndoshta për ironi të historisë, bota që i kishte coptuar u detyrua të ndërhynte ushtarakisht në mbrojtje të asaj pjese të shqiptarëve që kishte parashikuar të asimilohen shpejt nga shteti serb, në mbrojtje të shqiptarëve të Kosovës. E, siç hamendëson më një ironi të shkëlqyer Baleta, ndoshta ndërhynë ushtarakisht kundër serbëve edhe si ndëshkim pse për një shekull nuk arritën t’i asimilojnë shqiptarët e t’iu ndërrojnë ndjenjën e identitit kombëtar. Por atë që nuk u bë për një shekull synon ta realizoj në të mirë të serbëve për pak vite vetë Rugova: ndërrimin e identietit shqiptar dhe shkëputjen shpirtërore të shqiptarëve të Kosovës nga pjesët e tjera të kombit.

Pra, në shumë drejtime Rugova del si “terminator”, përmbarues i politikave serbo-greke e ndërkombëtare kundër shqiptarëve që kanë mbetë në mes, pa u realizuar. Këtu hyn zbatimi deri në fund i ndërrimit të kriterit të identitetit kombëtar nga etnik në shtetëror (jugosllavizmi). Dhënia fund e çështjes shqiptare mbas coptimit territorial duke krijuar dy kombe të ndryshme dhe kështu nuk ka më problem shqiptar. Coptimi e ndarja territoriale le etjen dhe dëshirën për bashkim, ndërsa ndarja shpirtërore i jep fund përgjithnjë.

Dhe, me njëfarë “gjakftohëtësie” cinike ndaj vetes mund të themi se, sikur të ishte e mundur ndoshta s’do të kishte asgjë tragjike veç detyrimit moral ndaj të parëve tanë që kanë vuajtur të na lënë një identitet. Por krijimi i një kombi të ri kosovar në vend të kombit shqiptar në Kosovë tanimë është i pamundur dhe vetëm shkakton vuajtje tragjike të mëdha, ndoshta edhe më të mëdha se ato që na kanë rënë në kokë për shekuj. Sepse në vend se t’i bashkojmë forcat për të mbrojtë veten, ende e vëmë veten në dyshim jemi apo nuk jemi shqiptar. Mbas shekujsh që vijnë që nga fillimi i botës Rugova u thotë shqiptarëve: harroni që jeni shqiptarë. Tani e tutje jeni kosovarë. Edhe me kaq nacionbalshovinizmi grek e serb e ka realizuar në personin dhe me personin Ibrahim Rugova një pjesë të rëndësishme të programeve të veta antishqiptare. Në vend se të merremi me programe si të zhvillohen, të përparojnë, të përmirësojmë jetën tonë na kthejnë në çështje që as do të duhej të diskutoheshin: jemi apo nuk jemi komb, jemi apo nuk jemi një komb etj. Dhe thonë pastaj se Serbia ka marrë fund, kur ajo na sundon po aq mirë përmes personave dhe rrymave tona shqiptare.23 11.2002 Hysamedin Feraj


View User's Profile View All Posts By User U2U Member
burimuji

Postuar mė 30-11-2002 nė 23:38 Edit Post Reply With Quote
Ate qe ta do zemra, nuk ta thote dot goja, e ate qe ta thot mendja (sa ma afer zemres) duhet ta flasim.

Mor po dakord me siper shkruesin, por une nuk kam pa ndonji lekundje te madhe te Kosoves kur Shqiperine e mori lumi me 1997, aq me teper kur ajo ishte nen trysnine ma te madhe e te gjithanshme serbe.

Duam s'duam ne, Kosova ka marre tashma udhen e saj, e urojme te arrije sa ma pare mevetesine.

Pastaj do te jete e tepert te diskutohet ne menyre perjashtimore pa ... nuk ...

Me mire te diskutojme qysh tash ne menyre perfshimore, per Shqiperi, Kosove, e tjeter.

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
kastriot

Postuar mė 1-12-2002 nė 10:36 Edit Post Reply With Quote
Pa Shqiperi s'ka Kosove

quote:
Postuar në fillim nga burimuji
Ate qe ta do zemra, nuk ta thote dot goja.......................................

Duam s'duam ne, Kosova ka marre tashma udhen e saj, e urojme te arrije sa ma pare mevetesine.........................

Me mire te diskutojme qysh tash ne menyre perfshimore, per Shqiperi, Kosove, e tjeter.
.................
[img]99.jpg[/img]


Rugova po na ben te mendohemi pak me thelle se ndoshta nuk eshte e vertete versioni i tij ne lidhje me takimin qe paraqet fotografia e mesiperme.


Kastriot

[Edituar më 1-12-2002 nga kastriot]


View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Tali

Postuar mė 2-12-2002 nė 05:52 Edit Post Reply With Quote
Kastriot!

Më duket këtu qenka një temë tjetër e jo Rugova.Në një vend tjetër të Kuvendit ka temë për intervistën e Rugovës.Ti or i nderuar më duket se në çdo temë kur bëhet fjalë për Kosovën e mer atë fotografi dhe e poston,për çka e bën këtë?

Të shohim se si Rugova ia shtrin dorën millosheviqit a? Apo diçka tjetër është në pyetje?

Shiko,dua të më besosh se unë sjam fanatik i liderëve politik,por tash për tash edhe pse kokëfortë Rugova ka bërë aq shumë sa që unë do t'a vija në rang listën nr.1 nga të gjithë liderët shqiptarë.

Neve mund të na vi inati sa të duash,por Rugovën e ka pranuar edhe Evropa edhe Amerika,prandaj kjo puna e inateve me duket se duhet të lihet anash tek njerëzit e shëndoshë.

Të përshëndes

[Edituar më 2-12-2002 nga Tali]

Duaje Shqipërinë ashtu siç më do nënën!(Nëna ime)

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 2-12-2002 nė 10:01 Edit Post Reply With Quote
Prape kjo fotoja ketu?

Nejse,

Kastriot,

Rugova e ka takuar Miloshevicin jo me vullnetin e tij dhe nuk ka bere asnje marreveshje me te.

Keto jane faktet, keshtu fotoja nuk eshte argument.

Me Miloshevicin jane takuar shume vete e kane bere shume vete foto, por kjo nuk argumenton se jane miq apo vegla te tij.

Fotoja eshte si te nxjerr une tani nje foto te Clinton me Miloshevicin e te them kjo eshte prova qe Clinton eshte vegel e Miloshevicit, absurde apo jo????!!!!

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 2-12-2002 nė 10:17 Edit Post Reply With Quote
Tani per shkrimin e Ferajt.


Ai Feraj e shume te tjere nuk po e kuptojne akoma se cdo te thote Pavaresi e Kosoves.

Rugova kerkon te arrije Pavaresine e Kosoves!

Cdo te thote kjo:

Pavaresi do te thote shtet i pavarur Kosovar i njohur nga shtetet e tjera.


Te krijosh nje shtetin kosovar nuk do te thote te krijosh nje komb te ri shqiptar.

Keto jane budallalleqe te trasha.

Kush ka pase guximin te thote qe deri me 1990 pati dy kombe gjermane?

Feraj perpara se te deliroje permbi Rugoven e te shkruaje budallalliqe eshte mire qe te shpalli ai cfare kerkon ai dhe strategjine e tij per arritjen e asaj qe kerkon.

Kerkon Feraj bashkimin e menjehershem te Kosves dhe RSH.

He i lumte.

Shume dakort, por Bashkimi i RSH me Kosoven nuk eshte nja projekt si honger hallve.

Si e mendon ai realizimin e ketij qellimi?

Duke i shpalle lufte Amerikes?

Rruga me e pershtatshme per te arritur Bashkimin e RSH me Kosoves eshte kjo:

1. Pavaresi e Kosoves dmth shtet shqiptar te dyte ne Ballkan

2. Mbasi te arrihet kjo mjafton nje referendum e nuk ka njeri qe te na pengoje.

Kjo rruge duhet te ndiqet per arsyen elementare se eshte rruga me lehte.

Ka dhe nje rruge tjeter qe une e pata futur ne forum, por askush nuk tregoi interes dhe mesa kam lexuar asnje nacionalist shqiptar nuk e perkrahu, gje qe per mua eshte absurde deri ne irracionalitet.

Artikulli dhe propozimi eshte ky:

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 2-12-2002 nė 10:18 Edit Post Reply With Quote
Kufinjte e Ballkanit duhet te rishikohen dhe te korrigjohen gabimet e 1878-s
Ish- shefi i CIA-s për Ballkanin, profesori amerikan Stivën Majer, propozon një konferencë ndërkombëtare, e cila do t'i ndryshon-le kufijtë ekzistues politikë, duke korrigjuar ndarjet e padrejta që iu bënë shqiptarëve që në vitin 1878 dhe ku do të krijoheshin shtetet etnike. Fjala është për republikat e ish- Jugosllavisë, të cilat do të pësonin ndryshime sipas hartave etnike, ndërsa me këtë, trojet shqiptare në Maqedoni do t'i bashkangjiteshin Shqipërisë, ndërsa Kosova së bashku me shqiptarët përreth saj, do të pavarësohej.
Profesori Majer, analist shumëvjeçar në Agjencinë amerikane të zbulimit, thekson se Ballkani do të qetësohej nëse përmirësohen gabimet e Konferencës së Berlinit. Për këtë qëllim, ai kohë më parë në një konferencë në Uashington të organizuar nga qendra "Udrou Uillson ", propozoi mbajtjen e një "konference të re të Berllnit", në të cilën do të rishikoheshin kufijtë ekzistues në Ballkan.
Majer. Të përmirësohen gabimet e ndarjeve të vitit 1878

Në intervistën e sotme për të përditshmen "Dnevnik" të Shkupit, Majer sërish aktualizon propozi-min e tij dhe, sipas tij, rishikimi i kufljve të Ballkanit duhet të bëhen për cly arsye: e para, sipas tij, është zgjidhja përfundimtare e statusit të dy protektorateve, Kosovës dhe Bosnjës dhe, e dyta, tërheqja amerikane nga Ballkani kërkon një stabilizim më të madh dhe kjo mund të arrihet me një konferencë të re andërkombëtare ku do të përmirësoheshin gabimet e ndarjeve të vitit 1878.

"Në Konferencën e Berlinit të vitit 1878, forcat perandorake thjesht e ndanë Ballkanin.Unë propozoj që të mbahet një konferencë ku për herë të parë, përveç forcave të mëdha do të merrnin pjesë edhe popujt ballkanikë të cilët do të mund të thonin se çfarë dëshiro-jnë. Kësaj konference do t'i para-prinin shumë referendume, në të cilat banorët do të shprehnin vull-netin e tyre se në cilin shtet dës-hirojnë të jetojnë. Vetëm kështu do të shtroheshin lë gjitha temat në tryezën e bisedimeve dhe nuk do të kishte më tema tabu. Do të bisedohej për të gjitha çështjet", shprehet Majer.

Sipas tij, sado që të jetë e dhimbshine, Maqedonia e zvogëluar, pa pjesët ku jetojnë shqiptarët ashtu si edhe Bosnja e zvogëluar muslimane, do të mund të ekzistonin, natyrisht edhe duke nuirrë ndihma nga Bashkimi Evropian.
Pjesët tjera siç është pjesa e Bosnjës e banuar me kroatë, do t'i bashkangjltej një Kroacie me të rnadhe, ose serbët e Bosnjës do të hynin në Serbi. Kosova do të pavarësohej. Kështu, Maqedonia e zvogëluar dhe Bosnja muslimane do të mund të ekzistonin dhe zhvilloheshin duke hyrë edhe në ndonjë bashkësi ekonomike. Kjo ndarje e Maqedonisë, sipas profesorit Majer, imponohet nga shkaku se Maqedonia nuk ka arritur ndonjë zgjidhje të qëndrueshme. "Marrëdhëniet ndërmjet shqiptarëve dhe maqedonasve aspak nuk janë zgjidhur me Marrëveshjen e Ohrit dhe kur herën tjetër do të krisë, kjo do ta rrezikojë ekzistimin e vetë Maqedonisë", shprehet profesori amerikan.

Sipas tij, Maqedonia edhe pas Marrëveshjes së Ohrit është problem i Evropës Juglindore. "Probletnet etnike ndërmjet shqiptarëve dhe maqedonasve, zhvillimi i dobët ekonomik, krimi-naliteti, terrorizmi etj.,janë probleme të cilat mund të zgjidhen me një konferencë ballkanike të cilën unë e propozoj". Lidhur me këtë, Majer shton se ka dëgjuar që shqiptarët në Maqedoni dëshirojnë të organizojnë një referendum se ku dëshirojnë të jetojnë ata në të ardhmen. Për këtë Majer thotë se pritet të shihet se si do të përqëndrohet për këtë çështje qeveria e re.

Pozitiviteti dhe negativiteti i propozimit

Ideja për një konferencë ndërkombëtare për Maqedoninë ka lindur që gjatë konfliktil të vitit të kaluar, ndërsa kjo është përmendur si nga Londra "Rambuje për Maqedoninë", ashtu edhe nga një takim i lartë franko-gjerman i verës së kaluar. Ndërsa ideja për një konferencë më të gjerë për Ballkanin, ka qenë aktuale edhe më herët. Sipas disa burimeve të mediave perëndimore, ekziston ideja që një konferencë ndërkombëtare për Ballkanin të mund të mblidhet aty kah Krishtlindjet e këtij viti në Londër. Qendra ndërkombëtare e kanë si ide këtë konferencë, por është hezituar zyrtarizimi i këtij propozimi. Rishikimin e kufijve në Ballkan kohë më parë e ka përkrahur edhe lordi Dejvid Ouen, ashtu si edhe Grupi Ndërkombëtar i Krizave.

Realizimi i sinqertë i këtij propozimi të z. Majer do të përmirësonte jo vetëm gabimet e historisë, por do të krijonte një stabilitet të përhershëm të rajonit pasçka zhvillimi dhe bashkëpunimi i ndërsjellë do të ishte në interes multilateral dhe Ballkani nuk do të ishte më rajon jostabiliteti në Evropë dhe si e tillë do t'i hapej rrugë integrimit të këtij rajoni të qëndrushëm dhe pa armiqësi mes veti. Kjo do të arrihej nëse shtetet sovrane (në kuptimin e sovranitetit shtetëror) të rajonit do të mirëprisnin krijimin e shteteve etnike nëpërmjet vetëpërcaktimit të lirë (referendumit) me qëllim të arritjes së një stabiliteti të përhershëm në rajon, që më shumë kuptohet si një politikë e dëshirueshme ideale sesa real- praktike dhe nëse për këtë ide bashkësia ndërkombëtare do të jepte garancinë e praktikimit paqësor të rezultateve referendumiale të popujve të ndryshëm në Ballkan. Duke e parë këtë propozim si të dëshirueshëm- ideal dhe proces afatmesëm, efektet e këtij propozimi mund të jenë më akutë, pra çfarë pasojash do të delnin deri në realizimin praktik rë këtij proçesi pak më të gjatë.Propozimi i Z. Majer mund të prodhojë efekte pozitive dhe negative për shqiptarët në Kosovë e Maqedoni, varësisht nga gatishmëria e vendeve të rajonit për të pranuar rishikimin e kufijve. Efektet negative të këtij propozimi joimediat të realizueshëm do të mund të ndikonin në zvarritjen e pavarësisë së Kosovës nëse vendet sovrane të rajonit pranojnë në mënyrë dem-agogjike si të rnirëqenë këtë propozim, duke u shfrytëzuar realizimi praktik i ketij propozimi si një alibi për zvarritjen e procesit të pavarësismit të Kosovës, pra që pavarësimi i Kosovës të bëhet të bëhet peng i zgjidhjes së kontesteve gjithëballkanikene, ndërsa, për shqiptarët në Maqedoni, zvarritjen e implementimit të barabarësisë së shqiptarëve me sllavët. Ndërsa, efeketet pozitive akute (por jo edhe ato afatgjate) do të ishin në rast të mosgatishmërisë së vendve të rajonit për përmirësimin e gabimeve të Berlinit mbi shqiptarët, nëse bashkësia ndër-kombëtare do ta shihte si jo lehtë të praktikueshme një ndarje paqësore të kufljve aktualë, atëherë do të avancohej ideja e zgjidhjes së tanishme të' proceseve tashmë të filluara. /Hasan Saliu

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 2-12-2002 nė 10:37 Edit Post Reply With Quote
Une per vete jam plotesisht dakort me propozimet e Majer!

Bile do te shkoja dhe me larg.

Une do te propozoja qe partite nacionaliste te djathta shqiptare te kerkonin hapur nje konference te re nderkombetare ku te kerkohej qarte:

"Une propozoj qe te
mbahet nje konference ne te cilen per here te pare,
pervec fuqive te medha, te perfaqesohen edhe popujt
ballkanik qe te munden te thuan ate qe mendojne. Ne
ate konference do te paravijonin shume referendume ne
te cilat banoret do te tregonin se ne te cilin shtet
duan te jetojne. Atehere, te gjitha pyetjet do te
parashtrohen ne tavoline dhe nuk do te kete tabu-tema,
do te bisedohet per te gjitha. "

Ka shkruar Majer.

Une per shqiptaret do te propozoja ata te kerkonin hapur e qarte qe atyre ti njihejte drejta e vetvendosjes me referendum, pra Konferencen e Re te Ballkanit shqiptare do te kerkonin krijimin e shtetit etnik shqiptar qe do te perfshinte RSH, Kosoven dhe tokat shqiptare ne Maqedoni.

(ndryshimi i mendimit tim me te Majer eshte se ai kerkon "Fjala është për republikat e ish- Jugosllavisë, të cilat do të pësonin ndryshime sipas hartave etnike, ndërsa me këtë, trojet shqiptare në Maqedoni do t'i bashkangjiteshin Shqipërisë, ndërsa Kosova së bashku me shqiptarët përreth saj, do të pavarësohej. " une kerkoj Bashkim te shqiptareve ne nje shtet etnik)

Por i dashur Kastriot,

ku jane partite e djathta nacionaliste shqiptare?

Pse asnje i djathte shqiptar nuk doli te perkrahe hapur kete propopzim te Majer?


Dhe nje here po e theksoj:

Une jam plotesisht dakort qe kufinjte e Ballkanit te ndryshohen dhe qe shtetet Ballkanike te jene shtete entike.

Ku jane partite shqiptare te djathta qe e kane kete pike ne program?

Une kam pritur kaq kohe qe dikush te reagonte ndaj artikullin e propozimit te Majer asnje e askush mesa kam vene re.

Por qe Rugova e shume te tjere mendojne qe rruga me e mire per ne shqiptaret eshte Pavaresi e Kosoves e me pas Bashkim kjo nuk i ben ata as tradhetare as te shitur as gje.

Ata jane per mua thjesht me afer realitetit sesa Majer dhe une me mendimet tona.

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 2-12-2002 nė 10:44 Edit Post Reply With Quote
Ne shqiptaret ne pergjithesi argumentojme gjithmone "kundra" dickaje.

Le te perpiqemi te argumentojme "per "dicka.

Ne rast se mendojme qe shqiptaret dhe popujt e tjere te ballkanit dueht te jene shtete etnike dueht ta argumentojme.

Nuk mjafton se keshtu me pelqen, ose keshtu mendoj une.

Duhen argumente bindese.

Tek pika perkatese "Të korrigjohen gabimet e vitit 1878"
do te mundohem te sjell argumentet e mija. Por kjo do studim e pak kohe.

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
kastriot

Postuar mė 2-12-2002 nė 16:24 Edit Post Reply With Quote
Pa Shqiperi s'ka Kosove

Mua te me falni se me duket te pakten ne kete çeshtje nuk kam se çfare te diskutoj me ju.
Kush shkon kaq larg dhe kerkon ndryshimin e simboleve kombetare si Rugova per mua nuk ka se si te justifikohet. Asnjeri nuk ja kerkoi Rugoves nje gje te tille dhe une nuk mund ta kuptoj se ku eshte dobia e ketij veprimi.
Kush kerkon, me te tilla ose te tjera menyra, ta beje fakt te kryer copetimin e Shqiperise per mua ose eshte i shiitur ose i kane rrjedhur trute.E njejta gje vlen edhe per ata qe i mbajne ison. Me teper une nuk kam per te thene.Kastriot

[Edituar më 2-12-2002 nga kastriot]


View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Tali

Postuar mė 2-12-2002 nė 19:13 Edit Post Reply With Quote
Kastriot!

"Handle so, daß die Maxime deines Willens jederzeit zugleich als Prinzip einer allgemeinen Gesetzgebung gelten könne."

Immanuel Kant

A do të vlente kjo për Rugovën?

Mua më pëlqen shumë kjo moto për ndryshe.

Duaje Shqipërinë ashtu siç më do nënën!(Nëna ime)

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
Urata

Postuar mė 3-12-2002 nė 05:36 Edit Post Reply With Quote
Me cilen Shqiperi?

Ksatrio, m'duhet t'ju drejtohem prap, kur te vie thika ne kocke flet zemerimi! kastriot, uha sa i ulet dilni me kete foto qe pasknit plasuar ketu!!!!
njera nga teknikat e tortures eshte edhe ajo psychologicaly,vetem servilet kuptuan kete foto njikeshtu si juve.
E verteta e tij vetem e ndergjegjesoi edhe me teper popullin, jo ata te anes qe mendojne si juve, sukses ky qe e nxorri ne KRYE te shtetit te ardhshem te pamvarur.

Pa Kosoven shtet, Shqiperia u grekizua!!!!

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 3-12-2002 nė 08:54 Edit Post Reply With Quote
"Kush shkon kaq larg dhe kerkon ndryshimin e simboleve kombetare si Rugova per mua nuk ka se si te justifikohet. Asnjeri nuk ja kerkoi Rugoves nje gje te tille dhe une nuk mund ta kuptoj se ku eshte dobia e ketij veprimi. "

Kastriot,

kaq e veshtire eshte qe te kuptosh dicka elementare.

Jam bere si edukator kopshti me duket vetja, duhet me shpjegu gjerat elementare, por i bej me qef.


Pra:

Rugova nuk po kerkon asgje pervec se te realizoje ate per te cilen kane luftuar e kane vdekur me mijera shqiptare!!!!

Pavaresine e Kosoves

kjo do te thote:

Shtet i pavarur Kosovar ne Ballkan

kjo do te thote:

Flamur kosovar dhe hymn kosovar

( nuk mund te kete dy shtete me te njejtin flamur dhe me te njejtin hymn, kaq gje nuk kuptoni)

Kaq

Lerini budallalliqet e interpretimet e tjera.

A kemi luftuar per pavaresi te Kosoves, a jemi vrare e masakruar per varesine?

Ca do ti tani qe shqiptaret te cohen te te fillojne lufte civile prape duke quajtur Rugoven njeriu qe don te copetoje Shqiperine?

Une ta kam shkruar hapur jam per Shqiperine Etnike per ndryshimin e kufinjve te Ballkanit.
Por ama ka rruge te ndryshme per arritjen e tij.

1. Rruga e pare eshte :

Pavaresi e Kosoves me pas Bashkim i shtetit kosovar me RSH me paqe.

2. Bashkim i Kosoves me RSH pa qene ajo shtet i pavarur me paqe.
Sipas propozimit tim duke kerkuar qe te behet sipas propozimit te Majer, nje konference e re permbi kufinjte ne Ballkan.


3. Bashkimi i Kosoves me RSH me lufte.

Shqiptaret me njesite guerile i shpallin lufte Natos, Serbise, Maqedonise, Greqise dhe Malit te Zi dhe mbas nje lufte heroike bashkojne trojet e tyre.

Te trija rruget nje qellim kane, por menyra e arrtjes se qellimit ndryshon.

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
aman

Postuar mė 3-12-2002 nė 09:38 Edit Post Reply With Quote
te mira shume menyrat e ardhjes deri tek Shqiperia unike(e quaj keshtu sepse Shqiperia ka qene e tille),dhe kuptoj deshiren e shqiptarve per te ardhur deri aty por nje gje mua nuk me duket e qarte,qe duan ne te verte kosovaret te vijne deri tek ky bashkim apo thene me mire deri tek uniteti?kjo eshte nje dileme shume e madhe sipas meje.edhe pse shqiperia eshte shtet edhe nuk jane banoret e shqiperise ato qe u duhet bashkimi me kosoven po perkundrazi kosovaret ndoshta duhet te mendojne per te tille gje,por cfare desha te them qe skiur kosovaret nuk e bejne aspak nje muahbet te tille edhe askush deri em tani nuk ka komentuar per te tille gje aq me teper politikanet e le me Ibrahim Rugova i cili pervec pavaresise se kosoves nuk ka plan tjeter aq me pak ate planin e uniteti me Shqiperine.
po nje gje duhet theksuar qe Ibrahim Rugova eshte nje plitikan i mire ka ate atribut dmth tamam"politikan" desha te them qe "e sheh vendin ben kuvendin"aq me teper kur ka kuvendare te cilet i ka ne anen e e tij.
pergezime per politiken e Rugoves,gjithmone ia del,do kisha dashur shume qe tia dilte po ashtu edhe me pavaresine e kosoves.

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 3-12-2002 nė 11:12 Edit Post Reply With Quote
I nderuar aman,

a mendon me te vertete se mbas Shtetit te pavarur Kosovar do te mund kush te ndaloje Bashkimin me RSH?

Qe Ibrahim Rugova nuk thote hapur se kerkon bashkim te Kosoves me RSH nuk do te thote aspak se ai nuk e deshiron nje gje te tille.

Ibrahim Rugoven ta ndihmojme qe te beje Kosoven te Pavarur, pastaj le ti ndihmojme qe te beje Bashkimin.

Ne rast se ai nuk do te deshiroje ta beje atehere ai me siguri do te zhduket nga skena politike sepse:

Bashkimi i jone eshte e drejte e jona dhe vullneti i jone.

Por sot per sot Ibrahim Rugova ka plotesisht te drejte qe te krijojme shtetin e pavarur kosovar dhe duhet perkrahur nga cdo shqiptar ne kete qellim, pavaresisht nga bindjet e perkatesite politike.


Pavaresia e Kosoves, pra shteti i pavarur kosovar nuk e largon Bashkimin perkundrazi e afron ate.

Me respekt,

Anton

[Edituar më 3-12-2002 nga Anton Ashta]

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
aman

Postuar mė 6-12-2002 nė 18:28 Edit Post Reply With Quote
une do kisha dashur te di nje gje te vetme.kush eshte aq i sigurte qe pas pavaresise se kosoves bashkimi me shqiperine eshte i sigurte, ka dikush qe do siguronte kete.
Ibrahim Rugova pervec asaj qe nuk e thote hapur une nuk besoj aspak qe e ka ne plan nje gje te tille(mendim i im ky).
pastaj per mua me rendesi eshte qe kosovaret nuk jane njerez qe durojne dike tjeter aq me teper, te vetin.
ata kane nisur te bejne jete Amerike tani edhe as qe mendojne qe te kthehen ne te tilla gjera,pastaj duhet theksuar se shqiptaret e shqiperise edhe kosoves kane gjithe mentalitet dhe edukate te ndryshme edhe per mendimin tim do ishte shume me e veshtire deri tek bashkimi yne (apo per tu bere nje)se sa pavaresia e kosoves.
kosovaret pretendojne ameriken...kjo eshte prioritare per to

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Olsi Baze

Postuar mė 6-12-2002 nė 20:07 Edit Post Reply With Quote
Nacionalizmi pengesa kryesore e pavaresise Kosovare

Nese vazhdohet me nacionalizem dhe t'i shohim gjerat vetem ne sensin e emocioneve asgje produktive nuk do te linde.

Ne Shqipetaret jemi gjithmone ne kerkim te emocionit, per te shpallur nje shtet te pavarur Kosoven nuk duhen emocione por largpamesi politike, dhe shmangja e emocioneve.

Po ju them a doni nje Kosove te pavarur me nje flamur e hym tjeter apo nje kosove me flamur shqipetar dhe hym te njejte dhe nen administrim te gjate te OKB ?

Ciao


View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
kanani

Postuar mė 7-12-2002 nė 17:53 Edit Post Reply With Quote
hmmm

un per shume gjera i jap te drejte ketij
anton ashtes
por per nje gje nuk jam dakort me te:

anton ti e di per shume gjera qe i kane ndodhur shqiperise evropa ka vendos per ne dhe as qe na ka pyetur hic

e ti do qe te ndryshosh dicka qe mbasi ta kesh firmos mir e mir, me vone do te cohesh e do ti thuash evropes , ndryshova mendje une, tani s'dua me pamvaresi por dua bashkim kombetar,
po ku kujton se je ti?
tek keshilli i lagjes?
evropa po shkon drejt bashkimit dhe ballkanit ja ka vene syun se eshte cop e saj, kete dijeni nga une, prandaj as mos te na shkoje nepermend qe ajo do ti futet ti rishikoje dokumentat e coptimit, kur c'do shtet po shkon ne bashkim ketu ne evrope prandaj mos kujtoni se eshte kaq e lehte:
ti fusim nje pamvaresi, te shpikim nje flamur , te nxjerrim nje himn , dhe kur te na doje qefi te bashkohemi me shqiperine.
o shqiptare! a po kujtoni se jeni ne nje video game? vetem aty behen keto modifikime sipas qefit tone.
pak keni vuajtur?
Kosova ruajti flamurin kombetar dhe himnin kur ishte nen kthetrat e serbise!!!!!!!
dhe tani qe ka "dal" jashte ketyre kthetrave, don te beje interesat e serbise me doren e vet shqiptarve????!!!
shiko mos na pyt ne, a esht burr i mire ibrahim rugova (un e quaj ibrahim rrugaçi)
por pyet te vjetrit pyet baballaret tane e jo ne per ket pyt qe dim aq sa televisori don me na than e me na tregu. a kupton?
sepse i japim kthese tjeter muhabetit ashtu sic na ka hy ne tru neve pra me c'kemi degju kaq.
kjo teme eshte shume e gjate dhe e veshtire per ta vashdu une, dhe po e mbyll me kaq.

anton nje pyetje desha me ta bo un ty:

pse ju kosovaret ( un jam durrsak) e harrut kaq shpejt gjakun qe derdhen vllezrit tuaj gjate luftes????????
duke i shkel siper shkuat e votuat perseri ate qe piu kafe e i dha doren miloshevicit
kur vllezrit tuaj vriteshin e varroseshin s'di se ku, dhe nuk votuat ate qe luftoi perkrah kosovarve trima qe luftuan dhe i late ne balte ne momentin me kulminant gjate votimit????!!!!!!!!

mu kujtua kur prof. Rexhep Qosja tha mbas fitimit te votimeve te rugoves kundrejt thaçit : populli kosovar humbi vetdijen kombetare dhe pastaj dha dorheqjen nga detyra mos gaboj.

do te kisha nje vit me fol po ky forum s'do mjaftonte.
mendoni mire se c'shkruani se na humbet koha kot.
ja kalofshi mire.

ps: ju ftoj te lexoni (per cilindo qe ka kohe) librin titistet te shkruajtur nga enver hoxha ku cdo gje qe i ndodhi ish jugosllavise ai i ka shkruajtur ne liber para se te vdiste!!!!
ai kte moment priste qe jugosllavise ti shkoqiteshin coprat se tek per tek se hanim dot, por kur te ishte e percare bosnja vec sllovenia vec dhe kroacia vec serbia do te ishte shume e dobet, dhe ai ishte momenti....... dhe do te na e degjonin zerin dhe neve serbet. planet ishin njerzit ishin... Kosovaret ishin
por natyra beri te veten, kjo ndodhi por nja 15 vjet me vone, dhe kur ndodhi shqiperise, sali berisha po i shiste dhe ato pal brek qe i kishin ngel pa grisur e jo me ti shkonte ne ndihme kosoves.

sqaroj lexuesit qe un sjam as enverist as komunist por nje realist qe me vret e verteta kur e shoh me sy. ishin vite te zeza vitet 90 per ne shqiptaret.
serbi e greku ferkonin duart kur rinia shqiptare pergjysmohej ne vellavrasje ne 97.


[Edituar më 7-12-2002 nga kanani]

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
Tali

Postuar mė 7-12-2002 nė 20:42 Edit Post Reply With Quote
Kanani!

A janë kosovarët vetëm vëllezër të kosovarëve apo edhe të durrësakëve? ...dhe të gjithë të tjerëve me rradhë?

Sa i përket sugjerimit tënd se duheshka të lexojmë librin e Enverit për titistët,do të kisha thënë shumë faleminderit,por skam nevoj të lexoj libra të Enverit,sepse vepra e tij më së miri tregon gjithçka.

Nuk dyshoj aspak që ti je realist,por realiteti ka dy anë or i nderuar,ti e përmend vetëm realitetin nga ana e kuqe.Do të kisha sugjeruar të shikosh anën blu një çik![Edituar më 9-12-2002 nga Tali]

Duaje Shqipërinë ashtu siç më do nënën!(Nëna ime)

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
kastriot

Postuar mė 11-12-2002 nė 13:00 Edit Post Reply With Quote
Pa Shqiperi s'ka Kosove

Une e kam ditur qe qeveritaret hajdute te Shqiperise kane komplekse ne lidhje me bashkimin e Shqiperise, se keshtu mendojne ata, jugu i sotem i Shqiperise(prej nga edhe vijne ata me se shumti) do te humbiste ne influence dhe nuk do te kishte kete rendesi qe ka sot(perjashtojme ketu rastin e qenjes i shitur tek greku apo diku tjeter). Mirepo une nuk e kam ditur se te tilla komplekse eksistojne edhe tek "katoliket" shqiptare qe tani po bejne çmos te jene jo vetem me katolike se vete Papa ne Rome por edhe me lokaliste se lokalistet dmth. Qeveritaret hajdute. Po nejse nuk thone kot se sa te rrosh edhe do te mesosh.


Sa per inat te qeveritareve hajdute,"katolikeve" dhe Rugoves.
Kastriot


View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 11-12-2002 nė 15:48 Edit Post Reply With Quote
Kastriot je lujt menc perfundimisht.

Pse nuk lexon temen me siper?

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 11-12-2002 nė 15:51 Edit Post Reply With Quote
http://www.edsh.org/diskutime/viewthread.php?tid=779


Mos harro ti bashkohesh gjykatesit te pogradecit e te krijosh njesitet guerrile dhe mbasi te clironi gurin e bardhe nga amerikanet shkoni sulmoni vaqarrin.

Ky eshte mesazhi fundit qe shkembej me kete gjuhe me ty.

Ky eshte forumi i te djathteve dhe ka nivel tjeter nga ata forumet qe jeni mesuar ti humbi kohe njerezve kot.

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
kastriot

Postuar mė 11-12-2002 nė 18:36 Edit Post Reply With Quote
Pa Shqiperi s'ka Kosove

quote:
Postuar në fillim nga Anton Ashta
http://www.edsh.org/diskutime/viewthread.php?tid=779


Mos harro ti bashkohesh gjykatesit te pogradecit e te krijosh njesitet guerrile dhe mbasi te clironi gurin e bardhe nga amerikanet shkoni sulmoni vaqarrin.

Kastriot: Une nuk kam kritikuar politiken amerikane persa kohe ajo ka mbeshtetur dhe mbeshtet interesat e shqiptarve dhe Shqiperise. Prandaj ato fjalet qe ke shkruar ketu me siper i ke derguar ne adrese te gabuar. Une nuk do te shkruaj ose do te interpretoj ndryshe historine shqiptare vetem sepse dikush na ndihet mjaft i lidhur nga ana e besimit fetar me Bismarkun , Disraelin,Pashiqin ose Carin e rusise

Fakt eshte qe Kosova eshte i vetmi territor kolonial qe qeveriset nga zyrtare te huaj dhe qe tani kane gjetur njerin si Rugova(duhet te kete edhe te tjere perderisa nuk po ndihen te gjalle) qe te bejne de Facto te pranuar nga shqiptaret copetimin e Shqiperise prej 1878.Kastriot

[Edituar më 12-12-2002 nga kastriot]


View User's Profile View All Posts By User U2U Member
blerim vokshi

Postuar mė 19-12-2002 nė 19:57 Edit Post Reply With Quote
QA behet ketu more???!!!!

Qfar keni ore dikush thumbit e dikush patkoit.Un dua te ju pyes te gjithve (e sidomos KASTRIOTIN)

1.A e doni pavarsin e Kosoves?
2. A e doni bashkimin kombetar?
3. A doni qe ta shporim qafe Serbin?
4. A doni qe ta shporim qafe Grekun?
5. A doni qe te mvetsohemi e te vendosim pa pyet Europen?


Nese pergjigjet jan PO ather:


Se pari per ti arit keto ,ne si Shqipetar duhet te punojm bashk,duhet ti lem anash partit ,ti lem anash fete (religjionet),ta e lem anash se cilin lider dojm e cilin jo(konkretisht per Kastriotin pasi e shoh qart se nuk e do Rugoven ,as un nuk jam ne parti te tij ,po sdo te thot qer e urej,pasi ate e ka zgjidh vet populli ske se qi ben )

Pastaj,duhet ta perkrahim PAVARSIMIN e KOSOVES pa tjeter ,shiqoni ,te gjith kosovaret kan deshir qe te bashkohen me Shqiperin (e BESOJ edhe Ibrahim Rugova o Kastriot)po tashi nuk eshte qasti se nuk lejon bota keshtu menjeher,po i vjen koha edhe asaj pasi te pavarsohemi ,si thot Antoni (me dukrt keshtu thot) me nje referendum te popullit ,po prap po them pasi te PAVARSOHEMI.

Pastaj,per Flamurin O kastriot po ku ke pa ti or vlla qe dy shtete te perfaqsohen me nje flamur ,Flamurin e ri do e qesim pa tjeter ,deshe ti apo jo se sa pe shoh nuk po mer vesh nga keto pun aq mir,po nuk eshte e then qe te vendoset ai te cilin e ka propozu Rugova pasi ka Kosova edhe njerz tjer qe meren vesh ne keto gjana e jo veq ai.po prap po them Flamure do te qitet ,nuk po them te ndrohet se krt qe e kemi met do e mbajm si klamur KOMBETAR i te gjith Shqiptareve po do e qesim at Shtetror qe te perfaqsohemi jasht si shtet,deri ather sa te bashkohemi ,pastaj prap do te futemi se bashku me Shqiperin nder krahet e kesaj shqipe qe kemi.por tash per tash esht e vetmja mundsi kjo PAVARSIJA e bashkimi nje qik me von.

Pastaj je bo BOZE me at foton po te gjith e dim qe aj (milloshi) e pat fut ne burg shtepiak dmth ka lujt me te ne at koh si ka desht,pra mos e tepro ma.

A pajtoheni vllezer UN jam per PAVARSI njeher pastaj BASHKIM KOMBETAR keshtu me duket me arsyeshem.

ANTONIT

Anton pajtona plotsisht me ateo ide qe thua ti ...qe te korigjohen kufinjet e 1878

ku me mar te korigjohen ato ,duhet te mobilizohen gjith "kokat"ne gjith hapsiren shqiptare per ket qeshtje ,dhe ne qdo mbledhje qdo asociacion te jashtem te futet kjo ide .

Po me intereson edhe nje gje Anton si do behet me gjith ato troje qe nga ajo koh jan shpopullu nga shqiptaret ,(si ato ne sangjakun e Nishit qe i kam cek te KOMBI )dhe tani aty jetojn popuj tjere,qfar do behet me gjith ato familje qe jan debuar nga atje qe as deri sot nuk kan mar kurfar kompenzimi per gjith ato pesuri qe iu vodhen,qfar do behety me gjith ket qeshtje.

Eshte ide shum e mir Anton po si do realizohej kur ne ato troje nuk ka me shqipetar (sigurisht qe do thuash ,po mir do i kthejm prap atje,po,po jan 100 e sa vite QE ATJE NUK KA FRYM SHQIPTARI ).Eshte nje thanje :Gurin kur te luan nga vendi zor qe e kthen ne at vend qe ka qen!!

Un e kam fjalen per ato teritote qe sod jan ne serbi (me perjashtim te Bujanocit Medvegjes e Presheves se aty per fat te mir ka ende shqiptare).
E sa per Kosoven mos e kini gajle pa tjeter ne nje koh do bashkohet me Shqiperine,sa do zgjas ? kjo do te mvaret nga zgjuarsia e puna jon?!.

Me te mira BELA.

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member

Powered by XMB 1.8 Partagium Beta Build 20110207PM
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002
Procesi i kryer nė 0.5782759 sekonda, 48 pyetje