Kuvend-eDSH
Aktiv pėr herė tė fundit: Aktiv pėr herė tė fundit : Kurrė
Nuk keni hyrė [Hyrje - Regjistrohu]


Version i printueshėm | Dėrgo pėr njė shok
Nėnshkruaj | Shtoni tek preferencat
Autori: Subjekti: Etapat e ndertimit europian
Olsi Baze

Postuar mė 28-1-2003 nė 17:19 Edit Post Reply With Quote
Etapat e ndertimit europian

Nga deklarata e Schuman der ne traktatin e CECA.

Ne shtator 1920 Aristid Briand, kryeminister francez, propozon perpara Shoqtes se Kombeve nje projekt te ndertimit europian.
Lufta e dyte boteroore e shtoi me shume bindjen ne domosdoshmerine e nje ndertimi te thelle europian dhe per kete Jean Monnet, kryeminister francez ne mergim me 5 gusht 1943 propozon nje projekt per nje bashkim europian me qellim qe te mbarohej lufta dhe te arrihej paqja.
Kjo ide vazhdohet me tej me nje fjalim te Churchill, ne 1946 ku flet per „rindertimin e familjes europiane“, ne menyre ae te krijohej nje kunderpushtet ndaj amerikaneve.
Ne qershot 1947 shihet qarte brenda parlamentit francez dhe atij anglez krijimi i lobeve pro ndertimit te unonit europian.
Me 1948, krijohet krijohet levizja europiane e unifikimit te asociacioneve pro ndertimit europian.
Me 9 maj 1950 vjen deklarata Schuman e hartuar nga Schuman dhe Monet e cila do te sjelle si rezultat mbledhjen e Frances, Gjermanise, Hollandes, Italise, Luxembourg dhe Belgjikes rreth ketij plani.

Me 20 qershor 1950 ky traktak vihet nen drejtimin e Monet.

Projekti CECA, Traktati i Parisit 1951.

CECA do te thote Komuniteti Europian i Qymurit dhe Hekurit.
Ky traktat hyn ne fuqi ne 1952 dhe parashikohet qe te zgjase per rreth 50 vjet dhe fryma ne te cilin ndertohet ky traktat eshte ai i krijimit te nje dinamike komunitare dhe krijimin e komunitetit te shkembimit reciprok. Linjat kryesore te CECA ishin, qarkullimi i lire i produkteve ekonomike, lirine e shperndarjes se prodhimit dhe hyrjen e lire ne vendet e prodhimit. Supresioni i pengasave, shkembim ekonomik konkurence te lire, ulje taksas, dhe TVSH.
Mbikeqyrje te tregut dhe konkurences, suguria, pjesemarja dhe mbeshtetja per modernizimin e qymurit dhe hekurit, duke pasur si qellim zhvillimin ekonomik dhe punesimin.


- Institucionet supra-nacionale

- Autoriteti i Larte, organi ekzekutif kontrolli politik i se ciles i eshte besuar nje asambleje te perbere nga 9 personalitete te pavaruar nga shtetet pjesemarres.

Artikulli 56 i traktatit parashikon que Autoriteti i Larte mund te marre masat e duhura per te bere balle transormimeve ekonomike dhe sociale.
Artikulli 12 dhe 9 i ( Traktatit te Brukselit me 8 nentor 1965) parashikon fusionin e autoritetit te larte me komisionin europian.

- Keshilli i Ministrave, ka fuqine vendimmarrese, ka nje pushtet te madh.

- Gjykata, eshte e perbere prej 9 anetaresh te gjithe gjygjetare, controllon aktet europiane, eshte nje organ gjygjesor administratif per te rregulluar problemmet e brendeshme te Unionit Europiane.
Traktati i CECA, eshte nje traktat i cili ishte bazuar vetem per nje numer te caktuar pjesemaresish, dhe prej nga institucionet qe ishin krijuar.

Dy Traktatet e Romes, (25 mars 1957, dhe 17 prill 1957)

Lind Traktatit CEE
Lind Traktati CEEA, Euratomi.

Mbas traktatit te 1952 vihhet ne dukje deshira e disa vende te hyne ne kete traktat.
Atehere Spaak, nje nga krijusit e Unionit ngarkohet me detyren e realizimit te nje raporti te cilin ai e paraqit ne Venecia ne 1956 e cila sjell diskutime dhe debati per zgjerimin e Komunitetit Europian Ekonomik (CEE) ne Paris dhe Bruskel.1- Traktati i CEE,

Ky eshte me i njohuri nder Traktatet, me nje objekti afat mesem per tregun e perbashket. Ambicia e ketij traktati ndodhet e nenshkruar ne nenin numer 2 ne te cilin thuhet se komuniteti ka per mision, nepermjet hapjen e nje tregu te perbashket dhe nje afrim progresif i politikave ekonomike te shteteve anetare dhe nje zhvillim harmonik te autoriteteve ekonomike ne gjithe bashkesine, si nje shprehje te vazhdueshme te ekuilibrit, nje stabilitet te thelleuar, nje rritje progresive e nivelit te jeteses dhe kohesionin e politikave sociale.

Principet e medha
-Qarkullimi i lire i mallrave
Nje gjestion i perbashket i buqesise.
Zhdukja e barrierave te shkembimit.
Qarkullim i lire i punetoreve.
Qarkullim i lire i sherbimeve komunitareve.
Qarkullim te lire te kapitalit nen nje harmonizim te ligjeve te fiskalitetit.

- Traktati CEEA/EURATOM.

Ky traktat ka si qellim xhestionin e perbashket te energjise berthamore civile dhe per te zgjidhur veshtiresite qe kishin te benin me suvranitetin e shteteve.
Missioni i ketij traktati ishte formimi dhe rritja e shpejte e uniteteve berthamore civile te kerkimit shkencor, (venia e perbashket e masave te sigurise berthamore, flotorja e detyrimeve dhe normave te sigurise per popullsine, dhenia e fondeve per te vene ne vend instalimin me interes civil, dhe furnizimi i gjithe popullesise me energji te prodhuar nga industria berthamore.

- Akti Uniik
Akt i firmosur me 17/07/1986 dhe hyn ne fuqi vetem me 1 korrik 1987. Ky akt kishte si qellim ti adoptohej kushteve te reja te CEE me zgjerimin e saj me anetaret e rinj dhe synon se dyti te bejen daljen e CEE nga kriza qe fillon ne vitin 1984 me krijimin e keshillit europian ne Fonainebleau qe krijon nje komitet ad hoc, dhe qe vazhdon ne 1985 me konferencen interkontinentale.
Qellimi i Aktit Unik eshte te beje tregun e brendesh te komunitetit ne nje hapesire pa kufi shteteror ne te cilin te krijohej plotesisht qarkulllimi i lire i mallrave dhe personave sherbimeve de kapitaleve te sigurohej sipas dispozitave te ketij trakteti te ri i cili ka kete synim :

Nje reforme e perhapjes se kapitaleve komunitare, transferte e kapitalit national drejt CEE.
Nje reforme mbi kuoten e votes, reforma qe lidhen me procedurat e bashkpunimit midis parlamenteve.
Dhenien e nje kopetence pushtetit ekzekutif, dhe zhvillimin e kopetencave, ne kerkim shkencor, zhvillimin ekonomik, sigurine, monedhen e ardheshme te perbashket, kohesion ekonomik dhe socail, politiken e mjedisit dhe se fundi coperimin me jashte.

Kjo shenon etapen e pare te ndertimit europian.


View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
burimuji

Postuar mė 12-2-2003 nė 22:37 Edit Post Reply With Quote
The EU, that stellar exemplar of democracy, openness and human rights, is
now arguing that openness in government is so important that it must be kept
secret. The EU's ombudsman, Jakob Soderman, has told the EU Council that it
has a duty to publish its own legal opinion on "openness." The council
refused to give a French researcher access to the legal opinion on just what
the Amsterdam and Nice treaties mean when they require EU member state
governments to practice "openness," claiming it was "secret." The council
has now told the ombudsman that any publication of legal opinions could stop
it getting independent legal advice in the future.

Copyright © 2001-2003 United Press International

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
burimuji

Postuar mė 12-11-2003 nė 00:08 Edit Post Reply With Quote
Romano Prodi, president of the European Commission, has delivered a nasty
snub to British Prime Minister Tony Blair in his new list of big European
Union public works projects. Germany will get a new high-speed train line to
Belgium, and a bridge to Denmark. France gets a high-speed rail line to
Spain. There are new rail links for Hungary and Slovenia, and for Poland and
the Czech Republic. And Italy -- in a sign that Prodi is serious about going
home to challenge Silvio Berlusconi in the next elections -- gets the real
plums of a new Alpine tunnel to Austria, new rail links to Switzerland and
new motorways. Britain gets nothing, along with Ireland and Greece, and
earlier promises to help fund a new West Coast high speed rail line in
Britain, and a new trans-Britain road link between Ireland and Belgium have
been dropped.

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member

Powered by XMB 1.8 Partagium Beta Build 20110207PM
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002
Procesi i kryer nė 0.0927422 sekonda, 27 pyetje