Kuvend-eDSH
Aktiv pėr herė tė fundit: Aktiv pėr herė tė fundit : Kurrė
Nuk keni hyrė [Hyrje - Regjistrohu]


Version i printueshėm | Dėrgo pėr njė shok
Nėnshkruaj | Shtoni tek preferencat
Autori: Subjekti: Kush eshte Partia Populore Spanjolle
Olsi Baze

Postuar mė 10-10-2002 nė 14:47 Edit Post Reply With Quote
Kush eshte Partia Populore Spanjolle

Si u krijua Partia Popullore Spanjolle

Ne vitet 70 nje grup personash u mblodh me vullnetin per te artikuluar nje organizate reformatore te qendres se djathte, mbas vdekjes se Gjeneralit Franko.
Ne 1974 mbas aprovimit te ligjit per Organizatat Politike, u krijua shoqeria anonime GODSA e cila kishte si qellim te elaboronte studime dhe projekte me karakter politik ekonomik e social, te cilat me vone do te sherbenin per krijimin e nje force politike e cila u quajt « Reforma Demokratike ».

Statusi i kesaj partie te re u botua nen formen e nje libri i cili u quajt : “Libri i bardhe per Reformen Demokratike”. Ky liber kishte nje themel intelektual dhe me vone ky program i Partise Reformatore Demokratike u depozua ne Ministrine e Drejtesise.

Kongresi i pare i vitit 1976 zgjodhi si president te Partise Manuel Fraga Iribarne. Ketij personazhi te regjimit te vjeter u bashkengjiten personalite te tjera si ish ministri i Frankos, Federico Silva Munoz, Cruz Martines Esturellos, Enrique Thomas de Carranza te cilet ne te njejten kohe drejtonin parti politike spanjolle.

Se bashku vendosen te shkrinin partite e tyre perkatese dhe te krijonin Aleancen Popullore e cila so te funksiononte si nje Federacion nen formen e meposhtme :

- Manuel Iribarne ( Reforma Demokratike)
- Laureano Lopez Rodo (Aksion Rajonal)
- Federico Silva Munoz ( Aksioni Demokratik Espanjoll)
- Licinio Martinez de la Fuente (Demokracia Sociale)
- Cruz Martinez Esteruelas (Unioni i Popullit Spanjoll)
- Enrique Thomas De Carranza ( Unioni Social Popullor)
- Gonzalo Fernandez de la Mora ( Unioni Nacional Spanjoll)
Kryetar i kesaj aleance popullore u zgjodh Manuel Iribarne.
Alleanca Popullore shenoi suksese te jashtezakonshme ne zgjedhjet Rajonale dhe per Parlamentin Europian, por asnjehere nuk arriti per gati 16 vjet te fitoje zgjedhjet Parlamentare dhe te munde socialistet e kyeministrit Gonzales.

Ne shtator te vitit 1989 me propozim te Iribarnes, Kryesia e Alenaces do te ndryshoje statusin e saj duke vene ne pah nje rol me te madh te Z/Presidenteve te Partise, dhe dhenien e nje autonomie te gjere degeve te Aleances Popullore ne Rajonet administrative spanjolle.
Kjo gje i dha nje hov te ri Aleances Popullore dhe ne kete moment Jose Maria Aznar ben hyrjen e tij ne organizmin me te larte te Aleances duke u zgjdhur si N/President. Ne 1999 Aznar zgjidhet President i Aleances Popullore


Cfare eshte Partia Popullore.

Ne Kongresin e 13 te Aleances Popullore, u ndryshua statusi i Partise duke marre emerimin Partia Popullores Spanjolle, e cila u vendos ne skenen politike spanjolle si nje Parti e qendres se djathte. Qe prej ketij momenti Jose Maria Aznar ka qene President i partise. U aprovuan statuset e reja, propozimet dhe programet e nje partie te qendres se djathte. Fale ketyre ndryshimeve Partia Popullore shenon fitoret e para elektorale.

Ne zgjedhjet e pergjitheshme te 1993 Partia Popullore humb zgjedhjet vetem per 4 pike ndaj Partise Socialiste Spanjolle, duke bere qe per here te pare socialistet te humbnin maxhorancen absolute qe dispononin qe prej 12 vjetesh ne Parlament.

Qe prej kesaj date Partia Popullore u zotua te pergjigjej para elektoratit dhe t’ju pergjigjej eksigjencave te Spanjes dhe tregoi se eshte e afte si Parti te zgjidhe problemet e Spanjes nen lidershipin e padiskutushem te Aznarit nje njeri ne te cilin shume spanjolle vune shpresat e tyre.

Ne zgjedhjet e 1999, ne zgjedhjet lokale dhe Rajonale Partia Popullore arrin nje fitore me 1 million vota me shume se partia Socialiste.

Ky ishte nje test i madh per Partine Popullore, e cila nepermjet qeverive rajonale filloi aplikimin e programit te saj.

U bene reforma te medha ekonomike per te lejuar hyrjen e Spanjes ne Euro, u ulen taksat, dhe u mbeshteten klasat e mesme per te realizuar projektet e tyre per krijimin e ndermarjeve te mesme.

Sistemi shendetesor u perimerua, Sigurimet Shoqerore, u aplikuan me sukses reforma politike dhe sociale duke pasur nje progres te vertete.

Pra qeverite e Partise Popullore ne rajonet e Spanjes krijuan nepermjet ketij programi nje Spanje te opurtuniteteve.

Keshtu ne zgjedhjet e 12 marsit te 2000, 13.5 milione spanjolle votuan per partine Popullore duke i dhene ne Parlament nje fitore te thelle dhe nje maxhorance absolute.


Cfare mendojme ?

Partia Populllore eshte nje organizate politike popullore dhe reformatore me tradite liberale europiane dhe frymezuar nga humanizmi kristian. Nepermejt reformave ajo deshiron te modernizoje realitetinn shoqeror duke mundesuar lirite dhe solidaritetin dhe drejtesine sociale per te gjithe njerezit pa perjashtim.

Punojme per Spanjen e mbrojtjes se personave, per lirine dhe pergjegjesine e tyre, ne mbrojtjen e institucioneve te cilat mund te zhvillohen me tej vetem nepermjet nje shteti te qarte larg dogmes socialiste.

Mbrojme realen e shtetit Spanjoll si nje Komb duke mbrojtur kushtetuten dhe ndarjen territoriale te Spanjes dhe te Rajoneve autonome spanjolle.

Spanja eshte nje komb europian dhe ne punojme per nje Europe te bashkuar demokratike, nje Europe te qytetareve, mbrojtese e te drejtave te njeriut, tolerance dhe nje gatishmmeri per dialog.

Partia Populllore definohet si nje formacacion i qendres, reformiste ne sherbim te interesave te pergjitheshme te Spanjes dhe nepermjet aksionit politik dhe progresit social deshiron te arrije mbrojtjen e dinjitetit te qenies njerezore dhe te drejtave dhe lirive qe garanton demokracia dhe Shteti i te Drejtes.

Nepermjet sigurimit te ketyre elementeve kryesore duam te promovojme nje ekonomi tregu, nje kohesion social dhe te mundim pabarazite shoqerore. Duam te ritim ne masen me te larte pjesemarrjen e qytetarve ne jeten politike dhe ne komunitetin nderkombetar te bazuar ne paqe dhe ne universin e te drejtave njerezore.Cfare pretendojme....

- Besimin tek liria, cdo person te gezoje te drejten per te vendosur te ardhemen e tij dhe barazine e oputiniteteve.

- Barazine e mundesive, qe do te thote barazi para ligjit dhe nje shtet me nje burokraci efikase dhe ne sherbim te qytetarit.

- Solidaritetin, si nje baze e nje shoqerie, qe jep garancite qe cdo individ te jetoje me dinjitet dhe ae te luftohen pabarazite shoqerore.


Partia Popullore eshte nje organizacion autentik popullor me karater social, refleksi i shprehjes se popullit spanjoll dhe si e tille mbrojtes i popullit qe ka vene besimin tek ne.

- Ndershmeri ne jeten politike,

Ushtrimi i pushtetit eshte nje pergjegjesi per te sherbuer te gjithe dhe jo perfitim personal. Politikanet tane duhet te punojne dhe te sakrifikojne dhe te ushtrojne ne administrate per interesat publike. Korruspsioni eshte armiku me i madh i sistemit demokratik. Kemi qene deshmimtare te rasteve te korrupsionit te ndryshem. Prandaj Partia Popullore angazhohet ne nje pune te bazuar ne transparence dhe pergjegjesine e nje qeverisje te ndersheme para te gjithe qytetareve.

- Nje mireqenie ne gjithe shoqerine,

Ekonomia spanjolle ka hasur ne nje prosperitet te mbeshtetur ne nje prodhimtari moderne dhe te ekuilibruar, ekonomi e hapur me jashte dhe qe i jep mudesi te medha qytetareve spanjolle.
Krijimi i vendeve te punes eshte proukupacioni yne me i madh dhe prioritar. Per te favorizuar kete ne kemi ndermarre nje sere masash, si ulja e taksave, ndaj shoqerive prodhuese, dhe ulje te ndjeshme te taksave ndaj atyre ndermarrjeve te cilat krijojne vende pune per te rinjte.

- Mbrojtja e instutucioneve,

Demokracia jone vuan nga moskuptimi i te drejtes absolute dhe pushtetit absolut. Kjo gje kerkon rikrijimin e institucioneve per te sherbyer me mire qytetaret. Partia popullore nepermjet reformave deshiron nje ndarje radikale te pushteit Ekzekutiv, legjislativ nepermejt nje reforme dhe regullore per Parlamentin.
Gjithashtu mbrojme pavarsine e pushtetit gjygjesor dhe te depolitizuar.- Siguria,

Per mbrotjen e te drejtave te njeriut, Partia Popullore lufton kriminalitetin dhe aplikon nje jotelerance per krimmet me karkater cenues ndaj rendit shoqeror, te cilat prekin interesin dhe te drejtat e qytetareve dhe te shtetit demokratik. Nje edukim i bazuar ne vlerat themelore te shoqerise eshte i demosdoshem per te luftuar krimin.

- Nje shoqeri te hapur,

Partia Popullore mbeshtet nje shoqeri te hapur tolerante bazuar ne mireqenien sociale dhe shumellojshmerine e kultures duke e mbrojtur ate.

- Edukimi

Politika jone bazohet ne barazine e shansve dhe sherbimin falas dhe te detyrushem te shkollimit si nje nga te drejtat themelore te qenies njerezore.

- Familja

Ne pretendojme te aplikojme nje politike per mbeshtetjen e familjeve duke filluar lehtesimin e saj nga ngarkesat fiskale dhe ndihmen sociale per familjet me te prekura nga varferia.

- Mbrojtja e ambientit

Ruajtja e natures dhe mbrojta e saj eshte nje nga angazhimet tona ekologjike. Nepermejt kesaj politike dhe angazhimi ne duam te mbrojme mjedisin tone per brezat e aredheshem.

- Nje stil te ri te qeverisjes

Duke krijuar nje shoqeri pluraliste te hapur ndaj dialogut dhe modernizimin ndaj tolerances. Shteti per ne nderhyn atje ku fillon dhe vendoset dezekilibri dhe jobarazite sociale.
Si Punojme

Ne Senat, qe eshte dhoma e perfaqesimit territorial. 150 senatore jane te Partise Popullore. Presidente e Senatit eshte anetare e Partise Popullore ajo quhet, Esperanza Aguirre.

Ne Kongresin e Deputeteve e cila eshte dhoma e ulet ku Partia Popullore gezon prej vitit 2000 nje maxhorance absolute. Dhoma perbehet prej 350 deputeteve.
Kryetari i saj eshte Zonja Luisa Fernanda Rudi e Partise Popullores Spanjolle.

Ne Parlamentin Europian, kemi te zgjedhur 64 deputete dhe shefi i delegacionit tone eshte Gerardo Galeote.


[Edituar më 18-10-2002 nga Olsi Baze]

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member

Powered by XMB 1.8 Partagium Beta Build 20110207PM
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002
Procesi i kryer nė 0.0667262 sekonda, 24 pyetje