Kuvend-eDSH
Aktiv pėr herė tė fundit: Aktiv pėr herė tė fundit : Kurrė
Nuk keni hyrė [Hyrje - Regjistrohu]


Version i printueshėm | Dėrgo pėr njė shok
Nėnshkruaj | Shtoni tek preferencat
Autori: Subjekti: Kush eshte Jaques Chirak ?
Ajet Nuro

Postuar mė 29-7-2002 nė 18:18 Edit Post Reply With Quote
Zhak Shirak

Zhak Shirak

Lindur në Paris më 29 nëntor 1932.
Pas Institutit të Studimeve Politike në Paris, ai fiton gradën Vauban në Shkollën Kombëtare të Administratës. I tërhequr pas carrierës ushtarake, ai shërben si officer pargjatë luftës në Algjeri.

Më 1959, ai është dëgjues në Gjykatën e Llogarive.
I ngarkuar me mision pran kryeministrit, ai takon më 1962 një burr, Zhorzh Pompidu. Në fakt, ky është fillimi i një marrdhënieje të privilegjuara, të ngarkuara me dashuri dhe respekt reciprok midis këtyre dy personaliteteve.
Ai zgjidhet deputet i Koreze në prill 1967. Disa javë më vonë, Zhorzh Pompidu e emëron sekretar Shteti për Çështjet Sociale, i ngarkuar me Punën. Ishte pikërisht në këtë post kur ai merr pjesë në bisedimet për marrveshjen e Grenej, ku ai dallohet për stillin e tij.
Ai ushtron gjithashtu detyrën e sekretarit të Shtetit për Ekonominë dhe Financat nga korrik 1968 deri ne janar 1971.
Njeri i besuar i Pompidu, ai bëhet minister i dërguar, i ngarkuar me Marrdhëniet me Parlamentin, pastaj minister I Bujqësisë. Pastaj ai merr përsipër porofolin e ndjeshëm të ministries së Brendëshme.
Më 27 maj 1974 u emërua kryeministër. Në këtë post, ai udhëheq një politikë gjerësisht të dominuar nga shqetësimet sociole.
Pasi jep dorë heqjen më 25 gusht 1976, ai themelon më 5 dhjetor 1976 “Bashkimi për Republikë.
Me krijimin e Bashkimit për Republikën, më 5 dhjetor 1976, ku ai zgjidhet President, ai i jep jetë një lëvizje goliste në pështjellim e sipër.
Kryetar i Bashkisë së Parisit më 1997, kandidat në zgjedhjet presidenciale më 1981, ai afirmohet si shef i opozitës përgjatë shtatë vjeçarit të pare të socialistëve. Fitorja e bashkimit RPR-UDF në zgjedhjet legjislative më 1986, detyron Fransua Miteran ta emëroj kryeministër. I mundur në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale më 1988, ai rimerr rolin e shefit të opozitës, duke e udhëhequr edhe njëherë bashkimin PRP-UDF drejt fitores, në zgjedhjet legjislative të marsit 1993. Me qëllim që ti përkushtohet përgatitjes për zgjedhjet presidenciale të vitit 1995, ai mbështet emërimin e Eduard Balladur, në postin e kryeministrit.
Më 4 nëntor 1994, at’herë kur gjithë sondazhet e nxirrnin të humbur, Zhak Shirak, bënë të ditur kandidaturën e vetë për zgjedhjet presidenciale të majit 1995, në një intervistë dhënë “Voix du Nord”.
Pas 6 muaj fushatë përgjatë së cilës , mbajtës i një projekti, “Franca për të gjithë”, ai dialogon me francezët, dhe do të fitoj zgjdhjet presidenciale me 7 maj 1995 me 52.64 % të votave.

Ajet Nuro

Ja dhe materiali në frengjisht

Né à Paris le 29 novembre 1932.
Après l'Institut d'Etudes Politiques de Paris, il intègre la promotion Vauban à l'Ecole Nationale d'Administration. Tenté par la carrière militaire, il sert comme officier durant la guerre d'Algérie.
En 1959, il est auditeur à la Cour des Comptes.
Chargé de mission auprès du Premier ministre, il fait en 1962 la rencontre d'un homme, Georges Pompidou. C'est en fait le début d'une relation privilégiée empreinte de respect et d'affection réciproques entre les deux hommes.
Il est élu député de la Corrèze en avril 1967. Quelques semaines plus tard, Georges Pompidou le nomme secrétaire d'Etat aux Affaires Sociales, chargé de l'Emploi. C'est à ce poste qu'il participe à la négociation des accords de Grenelle où il impose son style.
Il occupe les fonctions de secrétaire d'Etat à l'Economie et aux Finances de juillet 1968 à janvier 1971.
Homme de confiance de Pompidou, il est ministre délégué, chargé des Relations avec le Parlement, puis ministre de l'Agriculture. Il obtient ensuite le portefeuille sensible de l'Intérieur.
Le 27 mai 1974, Jacques Chirac est nommé Premier ministre. A ce poste, Il conduit une politique largement dominée par les préoccupations sociales.
Démissionnaire le 25 août 1976, il fonde le 5 décembre 1976 le Rassemblement pour la République.
Avec la création du Rassemblement pour la République, le 5 décembre 1976, dont il est élu Président, il ranime un mouvement gaulliste en proie au désarroi.
Maire de Paris en 1977, candidat à l'élection présidentielle de 1981, il s'affirme comme le chef de l'opposition durant le premier septennat socialiste. La victoire de l'union RPR-UDF aux législatives de 1986 conduit François Mitterrand à le nommer Premier ministre.
Battu au second tour de l'élection présidentielle de 1988, il reprend son rôle de chef de l'opposition et conduit à nouveau l'union RPR-UDF à la victoire lors des législatives de mars 1993. Afin de se consacrer à la préparation de l'élection présidentielle de 1995, il appuie la nomination d'Edouard Balladur au poste de Premier ministre.
Le 4 novembre 1994, alors que tous les sondages le donnent battu, Jacques Chirac annonce officiellement sa candidature à l'élection présidentielle de mai 1995, dans une interview à la Voix du Nord.

Après six mois de campagne pendant lesquels, porteur d'un projet, "La France pour tous", il dialogue avec les Français, il va remporter cette élection le 7 mai 1995 avec 52,64% des suffrages exprimés.

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Olsi Baze

Postuar mė 12-10-2002 nė 15:46 Edit Post Reply With Quote
Kush eshte Jaques Chirak ?

Biografia e Presidentit te Republikes Franceze, Jacques Chirak.

Portret

Lindi me 29 nentor te vitit 1932 ne Paris lagjia 5. Djali i Francois Chirac, administrator shoqerish private, dhe i Zonjes Marie-Louise Valette. I martuar me 16 mars me Zonjushen Bernadette Chodron de Courcel, ka dy femije vajza, Claude dhe Laurence.

Studimet

Kreu liceun Carnot dhe ate te Luigjit te Madh ne Paris.
I diplomuar ne Institutin e studimeve Politike ne Paris dhe ne Shkollen Verore te Havardit.

Dekorimet

Kryq i madh i Legjonit te Nderit.
Kryq i madh i Urdherit Kombetar te Merties
Kryq i Merites Ushtarake.
Mediale e Ajernotikes
Kavalier i Merites Buqesore i Arteve dhe Letresise
Kryq i madh i Merites se Urdherit Suvran te Urdherit te Maltes.

Karriera

1957-1959 Student ne Shkollen e larte te Shtetit per Administraten

1959 – Auditor ne kontrollin e Larte te Shtetit

1962 – I ngarkuar me pune ne Sekretarine e Pergjitheshme te Qeverise, i ngarkuar me pune ne Kabinetin e Kryeministrit George Pompidou.

1965-1995 – Keshilltar i vecante ne Kontrollin e Larte te Shtetit.

Mars 1965-1977 - – Keshilltar bashkiak i Sainte – Fereole, ( komune e Corezes )

Nga marsi deri ne maj te 1967, - Deputet i Correzes

1967-1968 – Sekretar Shteti per ceshtjet sociale dhe problemet e punemsimit ne Qeverine Pompidou.

1968 – Keshilltar i Pergjitheshem i Kantonit te Meyriac , i rizgjedhur me 1970, 1976, 1982

1968-1971 – Sekretar Shteti per Ekonomine ne Financat ne Qeverite, Pompidou, Maurice De Murviille, Jaques Chaban Delmas

1968 – Deputet i Unionit te Demokrateve Republikane ne Correze

1970-1979 – President i Keshillit Rajonal ne Correze.

1972-1974 – Minister i Bujqesisie dhe Zhvillimir Rural (ne Qeverine Mesmmer.)

1974 – Minister i Brendeshem po ne te njejten Qeveri.

maj 1974 - Kryeminister

dhjetor 1974, maj 75 – Sekretar i Pergjitheshem i Unionit Demokratik Republikan UDR.

1975 – Sekretar i Pergjitheshem nderi i UDR.

1976 – Jep doreheqjen si Kryeminister.

1976-1995 – Deputet i Correzes

1976-1994 – President i Bashkimit per Republiken RPR.

1977-1995 – Zgjidhjet Kryetar i Bashkise se Parisit.

maj 1979 – President i Asociacionit te kryetareve te Bashkive te Frances dhe qyteteve boterore frankofone.

qershor 1979 – Deputet Euriopian ne listen Mbrojta e interesave te Frances ne Europe, prej te ciles jep doreheqjen ne 1980

1986-1988 - Kryeminister

7 maj 1995 – President i Republikes Franceze

9 maj 2002 – Rizgjidhet President i Republikes Franceze


Vepra e tij

Ka mbaruart tezen ne Shkollen e Studimeve Politike ne Paris, me teme “Zhvillimi i Portit te New-Orleans” ne 1954.

“Fjalim per Francen ne momentin e zgjedhjes “ Edicioni Staick 1979

“Fillimi i Shpreses, refleksion nate per mengjesin” Edicion Table Ronde 1978

“Franca e re refleksione 1” Edicion Nil

“Franca per te gjithe” Edicion Nil


View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
Olsi Baze

Postuar mė 12-10-2002 nė 15:59 Edit Post Reply With Quote
Ju kerkoj ndjese

Ju kerkoj ndjese ne momentin e perkthimit te dekoratave ishte e veshtire te gjeje ekivalencen ne shqip. U mundova ti perkthej fjale per fjale.

Olsi


View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member
DARDAN PEJA

Postuar mė 15-8-2004 nė 20:46 Edit Post Reply With Quote
Mik apo armik?

Autori i Lajmit: The Washington Times


Vendimi i fundit i presidentit të Francës, Zhak Shirak, për t’i dhënë veton forcave speciale të NATO-s për mbarëvajtjen e zgjedhjeve në Afganistan, është shembull i përpjekjeve të tij të moderuara për të nxjerrë në pah rolin e Francës në skenën botërore. Megjithë lutjet e vazhdueshme të presidentit afgan, Hamid Karzai për trupa shtesë, Shirak bllokoi planin e mbështetur nga Shtetet e Bashkuara, duke theksuar se këto forca “kurrsesi nuk duhet të përdoren për këtë qëllim”. Veprimet e Shirakut dhe retorika antiamerikane po shërbejnë të theksohet dhe një herë, se sa thellë është zhytur ky vend. Është e pakuptueshme se si Shirak mund të trajtojë lirinë demokratike të Afganistanit me një indiferencë kaq kavaljere. Pas dekadash me radhë të okupimit sovjetik, luftërat dhe brutalitetin e talibanëve, afganët, për herë të parë do të zgjedhin kryetarin e tyre me anë të zgjedhjeve konkurruese. Është shumë e tmerrshme mënyra se si Shirak po e nënvlerëson lirinë dhe pavarësinë e zgjedhjeve demokratike. Kjo liri lejoi 1,7 milion afganë të shijojnë lirinë e votës. Në shkollat afgane tani mësojnë më shumë se 16,000 studentë, ndërsa mësuesit shënojnë shifrën 2,100. Po kaq e tmerrshme është dhe egozimi dhe hipokrizia e përshkallëzuar e Francës. Refuzimi i fundit i Francës për dërgimin e trupave në Afganistan, paralelisht gjen vend në kontradikta të forta me përpjekjet e saj për ta dërguar NATO-n, historikisht një aleancë mbrojtjeje në Jugosllavi. Pasi përpjekjet e Francës për marrjen e aprovimit të Këshillit të Sigurisë së Kombeve të Bashkuara për largimin e Millosheviçit dështoi, iu desh Shteteve të Bashkuara të aprovonin ndërhyrjen ushtarake të NATO-s. Kur diktatori Millosheviç kërcënoi Evropën, Franca u ndie e kënaqur të pranonte që bijtë dhe vajzat amerikane të shkonin në luftë. Pa dyshim, që Shirak flinte i qetë, ndërkohë, që bombat e SHBA-së binin në Kosovë dhe interesi i Francës ishte më se i mbrojtur. Eshtë shumë interesant fakti se kur euro është në krizë, qevera franceze me në krye Shirakun janë gati të japin ndihmën. Franca ka ndihmuar financiarisht Sadam Huseinin dhe kjo është e dokumentuar. Kohët e fundit, pikërisht pak orë pasi qeverisë irakene iu dorëzuan autoritet, ministri i ekonomisë i Francës deklaroi se menjëherë do të ndërtojë lidhje ekonomike me Irakun. Ka ardhur koha që t’i jepet fund zhvillimit ekonomik të Francës me gjakun e ushtarëve të koalicionit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Amerika nuk mund të vazhdojë përpjekjet për ripërtëritjen e marrëdhënieve me Francën, nëse Franca nuk kërkon një gjë të tillë. Franca vlerëson aleatët demokratë, kur liritë e saj qëndrojnë në piedestalet më të larta. Dhe krejt e kundërta ndodh, kur liritë e të tjerëve janë në rrezik, ajo tërhiqet. Në 6 qershor, e gjithë bota përkujtoi në Normandi 30.000 trupat aleatë të vdekur, 9.000 ushtarë amerikanë. Në fjalimin e tij Shirak theksoi sakrificën dhe “borxhin” që Franca i ka Amerikës, duke e konsideruar SHBA-në si “aleate e përjetshme”. Në 29 qershor Shirak hodhi poshtë përpjekjet e SHBA-së për trupat e OKB-së në Afganistan. Për Shirakun, përjetësia zgjati vetëm 23 ditë.

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Olsi Baze

Postuar mė 26-11-2004 nė 10:21 Edit Post Reply With Quote
Chirak

Nje pjese e atyre qe thote shkimi eshte i vertete.

Lidhjet e tij kur ishte kryeminister me Sadamin eshte e vertete. Por ishte kryeminister dhe lidhjet i sherbenin interesave shteterore franceze. Ishte viti 78 vit ne te cilin gjithe perendimi e mbeshtete Sadamin ne luften me Iranin.
Madje dhe Amerikanet.

Se dyti per Jugosllavine eshte e vertete, ne 1995 kishte hezitime per Bosnjen.
ne 1999 ishte i pari qe kerkoi nderhyrje ushtarake ne Kosove kjo vertetohet lehte pasi deshtuan bisedimet.

Ai ka mosmarveshje te medha me Ameriken persa i perket luftes se Irakut kjo dihet. Ai do nje politike nderkombetare multilaterale.

Se treti per afganisatnin eshte e vertete se ai eshte eshte kunder dergimit te trupave te natos e para sepse eshte i zhytur vete ne nje konflikt ne Bregun e fildishte, dhe ka gati 6000 trupa atje, plus trupat ne kosove dhe bosnje dhe ne Afgansitan.

Nuk mund ti lejoje vetes te dergoje triupa te tjere jashte se aq mundesi ka me ushtrine. Prej 2001 ushtria franceze kaloi ne profesionale dhe nuk ka me sherbim te deturushem ushtarak.
keshtu qe ka pak truipa.

Plus eshte duke bere manovra per ti vene shkopa poshte rotave amerikes per interesa franceze


View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member

Powered by XMB 1.8 Partagium Beta Build 20110207PM
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002
Procesi i kryer nė 0.1356900 sekonda, 29 pyetje