Kuvend-eDSH
Aktiv pėr herė tė fundit: Aktiv pėr herė tė fundit : Kurrė
Nuk keni hyrė [Hyrje - Regjistrohu]


Version i printueshėm | Dėrgo pėr njė shok
Nėnshkruaj | Shtoni tek preferencat
Autori: Subjekti: Programi i RPR
Olsi Baze

Postuar mė 2-11-2002 nė 20:10 Edit Post Reply With Quote
Programi i RPR

Programi i RPR.

Me 21 maj 2001 francezet i dhane nje votbesim te madh Presidentit Jaques Chirac. Mbas krijimt te qeverise te drejtuar nga Z. Raffarin, qe perbente pjesen e pare te programit te UMP (Unioni per Maxhorancen Presidenciale, qe perfshin RPR, Demokracine Liberale dhe Unionin Demokratik Francez), etapa e dyte ishte etablimi i nje programi te plote per qeverisjen e Frances per 5 vjetet e ardheshem. Ky progam ka si objetiv :

Rivendosjen e shtetit dhe te vlerave Republikane, duke cliruar te gjithe energjite e francezeve, krijimin e solidariteteve te reja, kjo eshte objektivi yne tresh.
Do te punojme per riafirmimin e autoritetit republikan duke mbledhur te gjitha mjetet qe disponon shteti per te luftuar pasigurine. Kemi filluar se pari duke vendosur nje dialog social i cili per shume kohe eshte lene mbas dore. Ne zotohemi qe ta vendosim Francen ne rrugen e rritjes ekonomike dhe uljen e papunesise duke ulur ne 5% taksat e te gjithe popullesise qe banon ne France dhe duke ulur takast e larta qe jane peshe per ndermarrjet prodhuese franceze.

Ne 5 vjetet e ardheshme ne zotohemi te modernizojme Francen, te thjeshtesojme jeten e francezeve, duke filluar zhdukjne e probleme administrative te sterzgajtura dhe duke mju pergjigjur shqetesimit te francezeve per te ardhemen e femijeve te tyre.

Koha e veprimit ka mberritur. Duhet t’ju japim Presidentit te Frances mjetet e nevojeshme, per te vene ne jete projektin qe ju paraqiti Francezeve ne programin e tij gjate zgjedhjeve Presidenciale.
1- Rivendosja e Autoritetit te Shtetit,

Tolerance zero duke sanksionuar shpejt krimin dhe shkeljen e ligjit.

Kjo do te arrihet me kordinimin e veprimit te forcave te rendit nepermejt krijimit te nje Ministrie te Re, qe quhet Ministria e Siguriise se Brendeshme, e cila do te drejtoje, policine, xhandarmeriine duke respektuar plotesisht statusin e tyre te njohur nga shteti.
Krijimi ne cdo rajon francez te Grupimit te Nderhyrjes Regjionale te perbere nga specialiste te drejtesise, police, xhandare, doganiere, dhe agjente te taksave dhe inspektore te tjere te shtetit, te cilet do te kene si detyre kryesore te demontojne krimin e organizuar dhe rikthimin e shtetit te te drejtes te disa qytezave, ku qytetaret jetojne ne frike dhe ku ligji dhe e drejta jane te perdhosura.
Do t’i japim mjetet drejtesise dhe policise, duke ritur buxhetin e shtetit dhe duke programuar nje plan pesevjecar per to.
Votimi i ligjeve te reja do t’ju lejoje komunave te krijojne nje Keshill Lokal te Sigurise e vendosur nen presidencen e kryetarit te Bashkise i cili do te mbledhe te gjithe aktoret e sigurise dhe do te definoje me ta prioritetet lokale kunder pasigurise.
Te gjeneralizohet trajtimi i menjehershem i kallezimeve penale dhe te aplikohen denimet per te gjithe ata qe shkelin ligjin.

2- Krijimi i nje drejtesie vendore e cila do te kete mundesine te gjykoje dhe denoje cdo shkelje minore te ligjit ne menyre qe cdo agresion te mos mbetet i pa denuar.

3- Elemiinimi i dhunes ne shkolle
Duke krijuar me shume siguri brenda shkollave dhe ndertesave shkollore dhe nje inkadrim te forte te nxenesve qe jane autore dhune te renda dhe qe i perserisin.

4- Pergjjigje ndaj akteve kriminaleve te femijeve minorene.
Ne menyre humane dhe te vendosur nepremejt krijimit te qendrave preventive te mbyllura dhe krijimmit te qendrave edukative prej ku do te largohen prej vendabimit te tyre dhe qendrave te banimit ku krijone turbullira.
5- Pergjegjesim dhe ndihme familjeve.
Duke favorizuar mediaconin, familjal dhe fale politikes se marrjes pesiper te edukimit te femijeve nga shteti jashte oreve te mesimit. Nje politike e pergjegjesimit te familjes do te vendoset dhe do te saksionohen prinderit qe neperjet neglezhences se tyre te shumte dhe te manifestuar, qe lene femijet e tyre te bien ne krime. Keta prinder do te mund te sanksionohen financarisht prej gjykatesve.

6- Shoqerimi i viktimave
Duke vene ne pune nje dispozitiv nje celule speciale per viktimat dhe duke forcuuar dispozitivin juridik duke ju garantura nje efektivitet dhe indemnitet

7- Reformin te shtetit per ta vene ne sherbim te francezeve.
Duke vene ne pune nje sistem evaluimi te rezultateve ne sherbimin pubik duke ju pergjigjur kerkesave te francezeve me nje rimunerim efektiv e kollektiv te drejte per agjentet e shtetit. Vendoja e dailogut social me nje sherbim minimum, vecanerisht ne transportet publike per udhetaret. Te sigurojme te ardhemen e ndermarrjeve shteterore, duke ju dhene mbeshtetjen tone per aleancat dhe investimet e nevojeshme per zhvillimin e ardheshem te tyre.

8- Te sigurojme me mire sigurine e Frances.
Te rimarrim parasysh kushtet e ushtarakeve, duke sjelle ne nivel pajisjen e ushtrise franceze dhe duke mbaruar me sukses reformen ne kuadrin e reformes se Europes se Mbrojtjes. Te riforcojme Europen ne planin e brendeshem (akione anti-terroriiste, lufta kunder emgracionit klandestiin.)

Te clirojme te gjithe energjite e francezeve

9- Te ulim ne 1/3 te gjithe taksat mbi te ardhurat, duke bere qe te perfitojne rreth 15 milione familje.Ne bashkepunim me kolektivitet lokale te ulim taksat e banimit e cila po shnderohet ne nje peshe te rende per familjet me te ardhura modeste. Te sjellim taksat e ndermarjeve private ne te njeten nivel takse ne base te mesatares europiane. Te priviligjojme sidomos ndermarjet qe krijojne punesim dhe te hapim dialog me Komunitetin Europian per te ulur Taksen mbi vleren e shtuar sidomos per disa sektore sic jane hoteleria, restauracioni, dhe thesarin kulturor.

10- Adoptimin e nje konvecioni me taksepaguesit.
Duke ju siguruar te drejta kundrejt administrates fiskale dhe duke detyruar shtetin te kete nje qendrim te sjelles se mire perkundrejt qytetareve.

11- Privilegj dialogut social
Asnje ligj nuk do te miratohet pa u konsultuar me aktoret sociale, dhe pa arritur nje akord final me ta.

12- Pune dhe inicative liberale,
Duke garantuar principin e rroges me te larte duke punuar me shume, ne kete kuader do te zbutet ligji mbi 35 oret e punes dhe duke paguar me shume ata qe shprehin deshiren qe te punojne me shume se 35 ore ne jave.
Ulje e taksave, ne vitet 1995-1995 kjo politike solli nje punesim te 460000 personave duke ulur ne nje maximum te mundeshem taksat duke bere qe ne fillimet e vitit 2004 te jene hapur te njejtat vende pune si ne perjudhen 1995-1997. Kjo eshte masa me efikse per te luftuar papunesine. Krijimi i nje statusi te vecante per ndermarrjet e reja pa paguar taksa dhe TVSH, derisa shifra e ndermarjes te mos tregojne nje perfitim te dukeshem e ketu kemi fiksuar objetivin te krijohen mbbi nje milione ndermarje te reja. Te ulim nderhyrjet administrative duke krijuar nje marveshja e cila do te kete si sunim krijimin e postit te mediatorit per ndermarjes ne cdo departement e cili do te siguroje te drejten juriidike per ndermarjet.

13- Krijimi i nje siguracioni per punen per te gjithe ata qe punojne.
Hapja e nje llogarie personale formimi qe ne monemet e daljes ne jeten aktive te cdo punetori. Dhenia e te drejtes se nje bilanci kompetencash dhe vleresimin e pervojes prefesionale.Duke shoqeruar ne menyre prefesionale te papunet qe nga momenti qe ndodhet i papune duke siguruar integrimin e tij ne profesionin dhe kategorine e tij.

14- Fillimi i nje programi “arritja e te rinjeve
Duke vene ne jete kontarten e e integrimit ne jeten socaile ( CIVIS) duke lejura te rinjeve te marrin nje burim financiar nga shteti per te realizuar nje projetk integrimi social, nje shoqate sportive ose organizem humanitar. Duke krijuar nje te drejte te plote per formimin alternativ per te arritur punesimin nga ndermarjet te cilat do jene te lidhur me shtetin ne nje konvete, e cila do t’i detyroje ndermarjet te formojne kuadro te rinj. Propozimi i Kontrate per te Rinjte nen formen e nje kontrate e cila do te avatazhoje ndermarjet te mos paguajne taksa kur marrin ne pune te rinj te cilet nuk e kkane arritur nivelin bac +2 (qe nuk kane arritur te marrin diplomen e pjekurise.). Neser punisemi i te rinjeve do te behet ne ndermarrje aty eshte e ardhemja e keture punesimeve.
Nje garanci per ata qe perfituan ne 97 kontraten e punesimit per te rinjte dhe qe mbrijne ne fund te tyre, qe nuk do te lihen ne harrese, ata do te mind te kalojne me lehte konkurset administartive, vazhdim i statutit te tyre ne shoqatat sportive dhe nje ndihme e vecante per rigjetjen e nje punesimi te ri.

15- Dhenia prioriitet familjeve duke lejuar prinderve te pajtojne jeten e tyre prefesionale me jeten e tyre private
Reablitimin e ndihmave per familjet te cilat u hoqen nga qevaria Jospin. Orgaizim me mire per femijet ne oraret jashteshkollore. Krijimi mbas nje keshillim me shoqatat familajre te nje ndihme financiare e cila do te lejoje vendosjen e femijeve ne strutura te specialisuara. Propozimi i nje formimi professional prinderve te cilet jane me leje shtatezanie ne menyre qe nese deshirojne te punesohen ne nje vend pune i cili do t’ju lejoje te merren me shume me edukimin e femijeve te mitur.
Vendoja e nje kredie-takse per ndermarrjet duke favorisuar keshtu nje politike familjare ne favor te familjeve.

16- Ditura dhe kerkimet shkencore celesi i te ardheshmes.
Te vendoset barazia e shanceve ne Universitet duke garantuar orientimin e studenteve, duke permisuar inkadrimin qe ne vitin e pare te universitetit dhe duke u dhen universiteteve nje autonomi te gjere dhe ekipeve te kerkuesve shkencore. Kerkimi shkencor do te jete prioriterti kombetar,duke rritur buxhetin per kete fushe ne 3% te PIB. Te kapim prapambetjen e regjistruar ne fushen e biotekinikes, cdo euro privvat i invetuar do te jete 1 euro i rimborsuar nga shteti.
Te instalijme deri cdo komune te Frances deri ne 2007 internetitn Haut Debit.

Krijimi i solidariteteve te reja.

17- Venia ne jete e referendumeve me iniciative popullore.
Do te vendoset ne Kushtetute e drejta e eksprimenitimit lokal per Shtetin dhe kolektivitetet lokale nen kontrollin dhe evoluimin e Parlamentit. Transferimi regjioneve, te disa kompetencave te gestionin shteteror per te permisuar mjetet dhe funkionimin e sektorit publik. Permiresim i mardhenieve departament me regjionet duke ruajtur karakteristikken e identitetit dhe kulturor te cdo kolektiviteti lokal. Forcimi i ciftit konune- interkomunitet duke artikuluar me qarte misonet dhe dhe duke favorisuar shkembimin.

18-Sigurimi i solidaritetit midis territoreve.
Te rifilloje menaxhi i territoreve.
Duke favorizuar investimet ne Korsike,dhe duke konsoliduar statusin e vecante te shtetit ne respektin e unitetit te Republlikes.Venien ne jete te nje plani pesevjecar per zhvillimin rural ne menyre qe te sigurojme sherbimet e nevojshem per boten rurale. Miratimi i nje ligji per 15 vjetet e ardheshem per tu pergjigjur te ardhemes ekonomike dhe sociale te departementeve Outre-Mer (departamen te jashte Frances, si Guadeloupe, Martiunique dhe ishujt
Franceze ne Oqeanin Pacifik), duke riafirmuar vlerat qe vulosin paktin tone Republikan.

19- Te sigurojme njohjet themelore per brezat e ardheshem.
Duke vene ne jete nje plan kombetar kunder analfabetismit nje handikap ne jeten shoqerore ne shekullin e internetit. Vendosja e nje programi te shoqerimit personal te cdo nxenesi ne tetecjecare me qellimin kur te ndodhet ne shkolle te mesme te kete perveteusauar, llogaritjet, shkrimin dhhe kendim.Transformimi i kolegjeve ne nje kolegj per te gjithe. 60000 femije braktisin kolegjin qe ne moshen 16 vjec pa patur asnje kualifikim.
Te mbeshtesin mesuesit ne nje raport me te mire me prinderit. Favorizimi dhe zhvillimi i mesimit profesional duke lejuar cdo te riu rrugen e tijj profesionale. Te mbeshtesim me shume studentet e ciklit te pare (ciki i pare ne France perfshin vitin e pare dhe te dyte qe quhet DEUG), ne te cilin shume studente deshtojne. Te bejme te mundur qe cdom student te kryeje te pajten nje simester ne nje Universitet europian ne kuader te programit Erasmus.

20- Te shpetojme pensionet
Te garantojme nje shperndarje te drejte te pensioneve per te gjithe francezet. Shteti nga ana e tij do te kontribuoje ne financimit e pensioneve duke shitur aksionet e tij ne ndermarjet shtetore ku ai eshte ende aksioner. Vemendje per barazine e penisoneve.
Zgjjerim i lirise per pensionet per personat qe duan te punojne me shume se mosha 60 vjet, ne kete menyre pensionet e tyre do te jene me te larte. Krijimi i fondeve te pensioneve alla-franceze, duke u konsultuar me parteneret sociale, dhe duke favorisuar kursimet e rrogave, cdo francez do te munde ne kete menyre te rriite te ardhuren e pensionit pa paguar taksa.
Nje rivleresim i pensioneve te buqerve, dhe punes artisane do te behet sa me shpejt.

21- Perforcim i kohesionit social.
Te ndryshojme qytetin duke vene ne jete nje projekt per rindertimin e banesave dhe shkaterimin e qytezave gheto. Krijimi i punesimit duke rivene ne pune politiken e zonave te lira. Duke siguruar sherbimin publik duke bere qe sherbimet publike te rivendosen njera prane tjetres. Instalimi i nje administrate publike te pavarur ne menyre ae te luftoje kunder cdo lloj diskriminacioni.

22- Shendetesi, te qendrojme me te mire duke rivendosur besimin.
Heqja e sanksioneve kollektive dhe restaurimi i kushteve te denja per misionet e prefesionisteve, dhenia e prioritet preventives kunder disa semundjeve te renda dhe vdekjeprurese.
Krijimi i Agjencive Rajonale te shendetesi, lufta kunder semundjeve patologjike te rende, si kanceri, alzaimer, sida.
Zhvillimi i nje politike publike shendetesore dhe sigurise santiare do te jete nje tjeter prioritet.

23- T’ju japin vendin e tyre ne shoqeri handikapateve.
Nje ligj i ri per autonomine e personave handikapate eshte teper i nevojeshem. Ne zotehomi ta bejme kete. Te riforcojme ndihmen shtepiake per ta, integrimin ne jeten profesionele dhe formimin prefosinal duke vendosur nje bashkupin me ndermarje, te cilat do te pperfitojne aventazhe socaile dhe ulje taksash. Ne te njejten kohe marrim persiper krijimin e nje programi per personal plurihandikapate dhe ata handikapate ne moshe te vjeter.

24- Organizim i plote per mjedisin.
Eshte nje nga proukupimet tona kryesore. Do te favorizojme transportet e pastra, duke eliminuar trasportet publike mndotese dhe duke favorizuar tekonolgji te pastra per transportin publik. Fytja e nje proggrami special per mjedisin per shkollat dhe universitetet.
Marrim angazhimin te ulim efektin e gazit te serres duke detyruar uzinat e medhe te nenshtrohen normave te akordit te Kiotos.

25- Te sigurojme shkelqimin e Frances brenda Euroopes de Bashkuar.
Franca angazhohet per krijimmin e nje Kushtetute Europiane per nje federate europiane te stilit Shteteve-Nacione, nepermjet nje referendumi mbare europian. Te zgjidhet nje President ne Keshillin Europian. Mbrojta e politikes euripiane per Buqesine ne Kuadrin e PAC (Politika Agrikole e Komunitetit Euuropian).
Humanizem te Globalizimit duke favorisuar nje politike me te favorshem per vendet ne zhvillim dhe faljen e borxhit per vendet e varfera.


Olsi

[Edituar më 2-11-2002 nga Olsi Baze]


View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User U2U Member

Powered by XMB 1.8 Partagium Beta Build 20110207PM
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002
Procesi i kryer nė 0.0671680 sekonda, 25 pyetje